Quantcast
De Ziua Diabetului, Palatul Cultural va lumina în albastru - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este o iniţiativă a Clubului Lions Onix Reşiţa, care în colaborare cu toate cluburile Lions din Reşiţa şi cu Primăria Reşiţa vor să tragă un semnal de alarmă asupra gravităţii acestei boli!

Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet, cu sprijinul OMS. Peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet şi se estimează că aproximativ 200 de milioane de oameni nu sunt diagnosticaţi din cauza lipsei simptomatologiei şi slabei adresabilităţi la medici. Diabetul netratat sau tratat incorect este cauza principală a bolilor cardiovasculare, a orbirii, a insuficienţei renale sau amputării membrelor inferioare.

În noul context al pandemiei de coronavirus, la Reşiţa nu se vor organiza, ca în alţi ani, acţiuni specifice, pentru a se evita contactul direct cu oamenii, însă cluburile Lions şi-au unit forţele pentru a atrage atenţia populaţiei asupra consecinţelor îmbolnăvirii cu diabet: „Clubul Lions Onix Reşiţa, a precizat medicul oftalmolog dr. Felicia Quint, preşedintele Zonei 2 V, în fiecare an a organizat un stand în faţa Palatului Cultural, unde timp de câteva ore au determinat glicemii la oamenii doritori. A fost şi o sesiune de întrebări în legătură cu diabetul şi complicaţiile lui, la care au răspuns medici specialişti diabetologi şi oftalmologi, diabetul fiind una dintre cauzele principale de orbire. S-au oferit gratuit şi aparate de determinare a glicemiei la persoanele insulino-dependente. Anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19, asemenea evenimente nu mai pot avea loc, dar noi, cluburile Lions din Reşiţa împreună cu Primăria Reşiţa, dorim să atenţionăm populaţia asupra acestei grave boli şi să luptăm împreună împotriva diabetului prin iluminarea Palatului Cultural în seara zilei de 14 noiembrie, cu lumină albastră, culoarea specifică diabetului. Deci, începând cu ora 18.00 se va ilumina cu albastru Palatul Cultural. Pentru a sensibiliza şi mai mult populaţia de această boală perfidă şi severă, Clubul Lions Kindness, nou înfiinţat, a iniţiat campania «Panglica albastră», ce constă în împodobirea oglinzilor laterale ale maşinilor cu panglică albastră pe toată durata lunii noiembrie. S-au alăturat acestei iniţiative toate cluburile Lions din Reşiţa, Reşiţa Montană, din Lugoj Ana Lugojana şi parte a cluburilor din Timişoara, pentru ca împreună să tragem un semnal de alarmă pentru lupta împotriva diabetului. Am colaborat toate cluburile, fiindcă important este să ne ajutăm pentru ca proiectele să fie reuşite“.

Ziua Mondială a Diabetului va fi marcată și la Caransebeș, tot în 14 noiembrie, la ora 18.00, prin iluminarea în albastru a clădirii Primăriei Caransebeș, la inițiativa celor trei cluburi Lions din Reșița: Lions Onix Reșița, Lions Club Reșița Montană și Lions Reșița Kindness. Evenimentul este organizat cu susținerea și ajutorul Primăriei Municipiului Caransebeș.

Reamintim că această boală poate fi fatală în cazul infectării cu noul coronavirus, persoanele cu diabet zaharat tip 2 având un risc de deces cu 75 la sută mai mare.

România este printre puținele țări din lume care a reglementat prin lege prevenția diabetului zaharat, aceasta fiind adoptată de Parlament, în urma apelului lansat de Forumul Român de Diabet. Proiectul a fost inițiat la începutul acestui an de membrii Parlamentului și reprezintă primul pas pentru dezvoltarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat.

JCS-Alexandra Gorghiu