Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentanţii mai multor instituţii s-au deplasat miercuri în zonă pentru a monitoriza situaţia.Prefectul judeţului Caraş-Severin şi comisari ai Gărzii de Mediu s-au deplasat, miercuri dimineaţă, în zona Dealul Crucii din Reşiţa, pentru a constata un fenomen amintit de câţiva cetăţeni zilele trecute. Aceştia, fără să fi făcut sesizări în scris instituţiilor abilitate, s-au plâns de praful alb care s-a aşternut într-un strat destul de gros, aşternut peste tot, şi pe care consideră că-l eliberează în atmosferă utilajele societăţii TMK.

În şedinţa Colegiului prefectural, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Carmen Sorescu, a amintit că vor fi efectuate măsurători pentru depistarea calităţii aerului, cu toate că nu au fost primite sesizări din partea reşiţenilor. La fel, comisarii Gărzii de Mediu au precizat că au existat telefoane prin care se anunţa poluare în zonă, dar că rezultatul monitorizărilor ar putea fi cunoscut peste minimum o săptămână. Oamenii acuză că, în ciuda investiţiilor TMK în instalaţii de desprăfuire, combinatul continuă să polueze zona situată în apropierea societăţii. Noaptea trecută oamenii au observat, din nou, cenuşă albă pe maşini.

După ce a vorbit cu oamenii care locuiesc în zonă, prefectul Silviu Hurduzeu a precizat că vor fi luate măsuri. „Am discutat cu directorul TMK Reşiţa şi vom vedea de unde vine problema, pe baza analizelor de laborator, având în vedere că nimeni nu recunoaşte şi fiecare aruncă vina pe celălalt. În funcţie de aceste rezultate, instituţiile statului urmează a lua măsuri împotriva poluatorului“, a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin. Pe de altă parte, şi societatea a luat propriile măsuri pentru a găsi cauza poluării accidentale.

„Am prelevat o mostră de praf care va fi analizată la noi în laborator. În acelaşi timp, am prelevat probe de la instalaţia noastră, care captează şi epurează gazele, ca să ne dăm seama despre ce este vorba. Pe noi ne-a surprins faptul că acest praf este unul alb, iar din activitatea noastră de la oţelărie reiese un praf brun-roşcat-maro, fiind bogat în oxizi de fier. Noi bănuim că acesta e un un praf provenind din zgură. Ar putea fi două surse de poluare: de la halda de zgură, unde este autorizaţie pentru închiderea depozitului prin procesare, şi firma care are contract de prestări servicii şi-a făcut autorizaţie de mediu pe tehnologia cu care lucrează, iar o altă sursă ar putea fi de pe rampa unde zgura lichidă de la oţelărie se aduce şi se goleşte în vederea încărcării şi transportării la depozit“, a declarat Aurora Ioan, de la Compartimentul de Mediu al TMK Reşiţa.

O altă ipoteză este şi aceea că străzile din zona respectivă nu sunt asfaltate, aşa că sursele de praf pot fi multe.

Flavius Rotariu