Caraş-Severin, Romania

DALBOŞEŢ – Primarul comunei Dalboșeț, Florin Curița, invită toți almăjenii și nu numai, sâmbătă, 24 iunie, să urce pe Vârful Blidaru, acolo unde se află o fântână a cărei apă este vestită în zonă pentru puterile ei miraculoase! La finalul slujbei, toată lumea se va bucura de o fasole cu ciolan şi o răchie bună!

În lumea creștină, 24 iunie se sărbătorește ca ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele. În dimineața zilei de Sânziene, preoții bisericilor ortodoxe din Dalboșeț şi Șopotu-Vechi, dar şi cei de la parohiile învecinate, vor urca împreună cu enoriașii de toate vârstele la Fântâna cu „Leacu”, unde săvârșesc o slujbă religioasă, iar cei prezenți veniți din toate satele almăjene și din Clisura Dunării vor lua apă sfințită. Primarul comunei Dalboșeț și angajații primăriei au început deja pregătirile pentru sărbătoarea de sâmbătă, 24 iunie. Fântâna şi împrejurimile au fost curăţate.

Legenda ne spune că, într-un an, în Valea Almăjului a izbucnit o molimă în rândul porcilor, zilnic oamenii pierzând câteva animale. Un bătrân din Șopotu-Vechi, care avea cea mai mare turmă de porci în luncă la Nera, s-a gândit să plece la munte, pe vârful Blidaru, în speranța că dacă porcii vor mânca jir, se vor vindeca de boală. Ajunși sus la aerul cu efect sedativ, calmant și înviorător, porcii au început sa „râmuie”(să zgurme) pământul. Așa au intrat și s-au scăldat în ochiul de apă aflat acolo. Nu mică i-a fost moșului mirarea când a văzut că porcii vioi și liniștiți căutau jirul prin frunzișul căzut. Bucuros din cale afară că porcii i s-au „zviduit” (însănătoșit), moșul a povestit în sat despre binefacerile apei din munte. Iar ochiul de apă din vârful Blidaru, de atunci și până în prezent, în zilele noastre se cheamă „Fântâna cu Leacu”. Vestea s-a răspândit repede, păcurarii oilor, vânătorii, pădurarii, tăietorii de lemne, dacă sufereau de vreo boală veneau să se spele și să bea apa tămăduitoare.

„Va fi frumos! Așa că, dragi concetățeni, dragi almăjeni, pentru câteva ore uitați de griji și haideți la Fântâna cu Leacu. Să ne rugăm, să culegem Sânzâiene, să luăm apă sfințită, să menținem această tradiție care ne va uni și mai mult, iar la final o să avem parte de o sărbătoare câmpenească unde bucătarul nostru din Dalboșeț, Mirel Uscatu, o să ne preparare o fasole cu ciolan și, bineînțeles, să ciocnim și un pahar de răchie din Almăj! Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să ne lase vreme frumoasă cu mult soare, căci ploi am avut destule! Vă așteptăm cu drag!“, este îndemnul primarului Florin Curiţa.

JCS-Nina Curița