Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Prima producţie a Teatrului de Vest Reşiţa din acest an este dedicată iubăreţului autohton, avanpremiera jucându-se astăzi, 21 februarie, iar premiera duminică, 23 februarie 2020!

Chiar dacă săptămâna aceasta un hacker s-a distrat pe seama Teatrului de Vest, site-ul instituţiei suferind un atac cibernetic, asta nu-i împiedică pe iubitorii teatrului să savureze comedia pregătită de actorii reşiţeni timp de o lună şi jumătate. După cum nu împiedică nici faptul că în acest an, bugetul Teatrului de Vest este cu mult, mult, mai mic decât anii anteriori, fiindcă experienţa încasărilor de anul trecut, mai mult decât dublu faţă de încasările de acum doi ani, aşa cum a precizat managerul Florin Gabriel Ionescu, poate fi şansa de a supravieţui în 2020, cu producţii mai puţine, dar cu un repertoriu generos, la care s-a lucrat intens.

Noul spectacol, „Jocul dragostei şi al întâmplării“ de Marivaux, o adaptare după traducerile semnate de Dan C. Mihăilescu şi Liana Maxy se va juca în avanpremieră vineri, 21 februarie, de la ora 19.00, iar duminică, 23 februarie, de la ora 19.00, în premieră. Spectacolul a fost realizat de tânărul regizor Visky Andrej, din Cluj Napoca, aflat la prima colaborare cu trupa Teatrului de Vest: „Am citit mai demult această piesă, în timpul studiilor mele în SUA, a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă, şi m-a atras în special personajul principal al piesei, Silvia, jucată la noi de Rusalina Bona. Este vorba de o femeie tânără care nu crede în instituţia căsătoriei, în modelele învechite, pentru că vede în jurul ei numai căsnicii nefericite, unde femeia devine o prizonieră sau, şi mai rău, o victimă. Ea încearcă să găsească, cumva, în lumea în care trăieşte, iubirea adevărată, pură, care nu dispare cu uzura timpului, în faţa tentaţiilor, ea caută dragostea care durează. Asta a fost şi întrebarea pe care mi-am pus-o, dacă mai credem în acest sentiment în lumea în care trăim sau credem în contracte. Asta şi dă relevanţă piesei“. El a mai precizat că a ales această piesă fiindcă textul lui Marivaux oferă multă libertate actorilor, care pot fi amuzanţi, inventivi, pretextul regizorului fiind acela de a-i face pe spectatori să simtă plăcerea jocului.

Scenografia este semnată de Erika Csegoldi, care a mai colaborat cu teatrul reşiţean, ea intenţionând să scoată în evidenţă epoca barocului doar ca impresie, pentru asta creând costume ce îmbină elemente ale barocului şi rococoului cu elemente moderne. Muzica este semnată de Cari Tibor care, de asemenea, a mai colaborat cu teatrul reşiţean. Din distribuţie fac parte: Rusalina Bona, Robert Danci, Ana-Maria Cizler, Marius Tudor, Florin Ruicu şi Sorin Fruntelată, actorii fiind recunoscători în primul rând managerului pentru că au avut o lună şi jumătate la dispoziţie să repete această piesă, iar în al doilea rând regizorului, că le-a oferit suficientă libertate de exprimare în interpretarea rolurilor.

Marius Tudor a recunoscut la conferinţa de presă că a fost inspirat de fetiţa lui, care chiar dacă acum are 10 ani, când a avut 8 ani l-a întrebat ce este dragostea. Sub semnul şocului de atunci, el crede că împreună cu spectatorii va găsi răspunsul. Pe de altă parte, Florin Ruicu a declarat că a început să simtă un aer proaspăt pe care teatrul reşiţean l-a primit după foarte mulţi ani, fiind bucuros că trupa s-a revigorat cu încă doi actori talentaţi, respectiv Robert Danci şi Rusalina Bona.

Dacă despre prezenţa lui Robert Danci pe scena reşiţeană am mai scris, despre Rusalina Bona putem spune doar că ea a mai jucat în musicalul animat „A fost odată ca niciodată… în America“ şi în „Hansel şi Gretel“, rolul Silviei din noua producţie fiiind primul ei rol principal, deci nu ne rămâne decât să-i urmărim evoluţia. Rusalina ne-a mai spus că este cărăşeancă, mai precis din satul Ilova, comuna Slatina-Timiş, deci din zona Caransebeş, şi mai joacă în „Scripcarul pe acoperiş“ la Teatrul Evreiesc din Bucureşti, piesă în care a debutat, dar mai are colaborări şi cu alte teatre independente din ţară.

Să descoperim dragostea cu Teatrul de Vest Reşiţa, mergând la spectacol!

JCS-Alexandra Gorghiu

Adaugă comentariu