Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Trotinetele, aceste vehicule simple cu două sau trei roți, continuă să încânte tineri și bătrâni la multe decenii după crearea lor. De ce? Știm ce beneficii au și de ce sunt bune pentru copiii noștri?

Deși originea sa nu este la fel de clară ca cea a altor invenții și jucării pentru copii, se crede că începuturile trotinetei vin de pe stradă, unde copiii au pus roțile patinelor deteriorate la o scândură de lemn și au adăugat un ghidon pentru a putea a face viraje. În anii ’40 și ’50 erau minoritare în comparație cu bicicletele și patinele, dar deja în anii ’90, aplicarea de noi materiale în fabricarea lor care le-a făcut foarte ușoare și un nou design care le-a permis să fie complet pliabile au transformat trotinetele într-un succes, mai întâi în Japonia și apoi în restul lumii.

În prezent găsim trotinete de tot felul, decorate cu personaje din filmele pentru copii, evolutive, care se transformă odată cu creșterea copilului pentru a se adapta mai bine la abilitățile lui motrice și, de asemenea, pentru adulți, ca alternativă durabilă pentru cei care evită mijloacele de transport poluante.

Și de ce copiilor noilor generații le place în continuare o jucărie atât de tradițională ca trotineta?

– Ei bine, pur și simplu pentru că este distractiv și învățarea sa este mult mai rapidă și mai simplă decât cea a unei biciclete sau a patinelor, practic de la primul contact, copiii de toate vârstele sunt capabili să o manipuleze corect.

– În plus, trotinetele permit jocul în grup, desfășurarea de curse sau jocuri de sărituri peste mici obstacole, facilitând socializarea cu colegii lor. Trotinetele sunt, de asemenea, preferate de adulți, deoarece constituie un joc mai sigur pentru că ating viteze mai mici și sunt mai ușor de echilibrat, precum și pentru că au mai puține piese și care nu necesită practic nicio întreținere.

– Mulți părinți profită de trotinetă pentru a-și îndepărta copiii de cărucior, deoarece au mai multă autonomie și libertate de mișcare, obosesc mai puțin decât mersul pe jos și fiind pliabil și ușor, este ușor de transportat dacă cel mic nu vrea să continua sa se joace cu ea.

Avantajele mersului pe trotinetă pentru copii

Beneficiile utilizării sale sunt incontestabile:

– stimulează activitatea psihomotorie

– tonifiază mușchii

– ajută la dezvoltarea coordonării generale, a echilibrului și a stabilității

– favorizează orientarea și organizarea spațială

– combate tensiunea și nervozitatea

– îmbunătățește starea de spirit

– transmite valori de mediu deoarece e o modalitate de transport ecologică

Deși au apărut și acum sunt la modă trotinetele electrice, experții nu recomandă folosirea acestora de către copii decât atunci când sunt mai mari de 14 ani. Asta pentru că vitezele mari pe care le ating acestea reprezintă un pericol de accident pentru cei mici, chiar și când călătoresc pe trotinetă electrică însoțiți de părinți, un alt lucru care este nerecomandat.

Înainte ca un copil să pună piciorul pe o trotinetă electrică, este important să știe bine cum funcționează și câteva reguli de siguranță. Această trotinetă nu trebuie confundată cu o jucărie, este important ca copiii să înțeleagă diferența, astfel încât să aibă clar ce este permis și ce nu și cum pot circula cu ea.

În Barcelona, un studiu condus de Serviciul de Ortopedie și Traumatologie al Spitalului Sant Joan de Déu a arătat că unul din cinci minori răniți în accidente de trotinetă electrică avea mai puțin de nouă ani și se aflau pe trotinetă alături de un adult.

Restul erau adolescenți care își conduceau propria trotinetă electrică și au suferit un accident când au căzut sau s-au ciocnit cu un alt vehicul. Potrivit experților, majoritatea copiilor răniți nu purtau căști sau măsuri de protecție atunci când au suferit accidentul.

În studiu, primul studiu observațional multicentric prospectiv european, în 58% din cazuri copiii sau tinerii tratați pentru leziuni traumatice (35 din 60) au trebuit să fie internați la spital ca  urmare a leziunilor și aproape jumătate ( 17) au necesitat o intervenție chirurgicală.

Autorii studiului solicită  părinților să ia măsuri  preventive extreme cu scutere electrice. Pentru a face acest lucru, ei îndeamnă:

– Purtați o cască  și alte măsuri de protecție, cum ar fi protecții pentru încheieturi, protecții pentru cot și genunchiere.

– O singură persoană poate merge pe trotineta electrică. Nu ne putem transporta copiii ca și cum ar fi un colet pentru a-i duce dintr-un loc în altul. Mersul a două persoane afectează direcția și manevrabilitatea, iar timpul de reacție poate fi mai lent.

– De asemenea, este recomandabil să  purtați haine reflectorizante astfel încât trotinta să poată fi văzută noaptea. În plus, este important să învățați copiii regulile de siguranță rutieră.