Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – La o recentă întâlnire pe probleme economice cu senatorul Marcel Vela, investitorii din Caransebeș au tras un puternic semnal de alarmă asupra lipsei forței de muncă. Dar și a faptului că liceele nu mai pregătesc ceea ce se cere pe piața muncii.

Potrivit oamenilor de afaceri, tinerii care ies acum de pe băncile liceelor tehnologice nu mai au ideea de muncă. „Am semnalat de acum 7 ani că vom ajunge să nu mai avem cu cine să muncim. De ce? Pentru că învățământul nu mai produce meseriași, s-au distrus școlile profesionale. Tot la 3 zile am câte un tânăr la interviu, nu mai există la tineri această idee de a munci, toată lumea vrea la birou. Ne mândream cândva cu Lemnul (Liceul Dacia – N.R.), cu Mecanicul (Liceul Decebal – N.R.), care scoteau meseriași, care aveau ateliere și maiștri care-și făceau treaba. Probabil că dacă vom cultiva acum, vom culege roadele peste 5-6 ani”, a spus patronul Rovita, cea mai importantă firmă din domeniul producției de mobilier din municipiu.

În aceeași notă s-a situat și intervenția reprezentanților Marchesi, aceștia considerând că o soluție ar putea veni din partea municipalității. „Credem că Primăria s-ar putea implica să reorienteze la nivelul liceelor și școlilor profesionale meseriile care se cer în Caransebeș. Am fost la liceele tehnologice din Caransebeș să căutăm forță de muncă, să căutăm un sprijin în cadrul programei școlare pentru activitatea pe care o desfășurăm și ne-am lovit de faptul că nu există aceste meserii care ne-ar trebui nouă, sau celor de la TMD, de la Bordnetze. Întrebarea este: de ce oare acești copii nu au niciun viitor și sunt pregătiți în meserii care nu le folosesc? Am încercat la Liceul Decebal și sperăm să reușim, dar timpul estimat de pregătire pentru o clasă este minimum 2 ani de acum înainte”, a precizat directorul firmei care produce în Caransebeș piese de aluminiu.

Managerul general al TMD Friction, Andy Turner, a adăugat: „Suntem foarte interesați să demarăm parteneriate cu liceele, suntem nevoiți să o facem, pentru că am ajuns să recrutăm personal din Reșița. Avem probleme să recrutăm în domeniul IT spre exemplu, avem nevoie de specialiști în anumite programe, specifice domeniului nostru de activitate. E nevoie să ne ajutăm reciproc, liceele și noi”.

Primarul Felix Borcean, fost director de liceu, a oferit o posibilă explicație pentru situația din multe licee. „Învățământul românesc nu este centrat pe elev, ci pe profesor. Faptul că nu există clase care să specializeze pe anumite domenii este tot din cauza lipsei specialiștilor în învățământ care să pregătească acești elevi și atunci se caută menținerea normelor profesorilor existenți în detrimentul pregătirii elevilor. Prin învățământul dual, puteți să faceți parteneriate cu liceele, de a-i pregăti, stimula și atrage pe elevi spre dumneavoastră”, a spus edilul.

„Este o idee foarte bună cea ridicată de mediul de afaceri, cea a pregătirii tinerilor strict pe meseriile căutate în Caransebeș, fie că este vorba de producție, transport sau turism”, a adăugat și senatorul Marcel Vela, inițiatorul dialogului cu oamenii de afaceri din Caransebeș. Aceștia s-au arătat dispuși să participe la o întâlnire cu directorii de licee din municipiu, intermediată de municipalitate, în vederea găsirii unor soluții la problema pregătirii elevilor în meseriile care se cer, în prezent, pe piața muncii.