Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Șeful grupului social-democrat de la județ justifică amendamentul semnat de cei 18 consilieri, vizavi de împărțeala celor 36,829 milioane de lei, pentru echilibrarea bugetelor locale!

Acești bani au, în teorie, trei direcții: susțin programele de dezvoltare locală, susțin programele de infrastructură care necesită cofinanțare locală, respectiv asigură cheltuielile de funcționare pe care administrațiile locale nu și le pot finanța, în mod justificat, din venituri proprii. Așa cum ați putut citi în Jurnal CS, proiectul vizând repartizarea acestor bani către primăriile din județ a fost retras de pe ordinea de zi, după ce a generat circ între aleșii județului, condimentat de intervențiile primarilor cărășeni prezenți în sală. Dar va fi din nou supus votului în zilele ce urmează.

Întrebat despre amendamentul pe care l-a susținut și care direcționa banii mai mult spre primăriile social-democrate sau aspirante la acest… titlu, consilierul Ioan Crina a evitat inițial: „Ce să vă zic? Despre ce s-a retras nu avem ce discuta, că s-a retras!“

Totuși, la insistențele mass media, șeful social-democraților cărășeni a explicat: „Eu spun de 3 ani de zile, sumele pe care le repartizăm acum sunt pentru echilibrarea bugetelor locale. Că dacă era după numărul de populație, după teritoriu sau era un factor care depindea de Finanțe sau Guvern, le repartiza Guvernul, nu noi! Sunt strict pentru echilibrarea bugetelor locale. La echilibrare înseamnă să încerci să echilibrezi astfel cheltuielile, inclusiv cele de funcționare, pe comunele respective. Asta este, ați văzut, am depus un amendament semnat de toți cei 18 consilieri ai noștri, asta este părerea noastră. Sigur că este mare supărare, că până acum nu se ținea cont de ea. Până acum, având majoritatea ei, veneau cu bugetul, ni-l puneau în față, noi spuneam lucrurile, se vota și gata! Acum s-au supărat, probabil, fiindcă și-au dat seama că vor pierde la vot. La drumurile comunale nu s-au alocat bani la orașe – cred că toată lumea din județul ăsta știe –, comunele au mult mai mare nevoie decât orașele, chiar dacă și pe raza lor au un drum sau două. Și din experiență vă spun că foloseau banii la altceva, la străzi sau în altă parte.“ Precizăm că proiectul aferent drumurilor comunale a fost deja supus votului, primind girul aleșilor județului. Cel referitor la echilibrarea bugetelor locale a fost retras.

Ce se va întâmpla cu împărțeala banilor? Ioan Crina explică: „La ședința următoare noi venim cu amendamentul, o să-l propunem. În principiu eu o să mai discut o dată cu toți colegii. Și probabil ține de președintele Consiliului Județean, fiindcă el, după cum ați văzut, el dă dispoziție, stabilește când se va face ședința de consiliu. Acum, părerea mea, comunele pot să-și voteze bugetul.“

Precizăm că bugetele locale trebuie aprobate în termen de maximum 45 zile de la publicarea Legii bugetului de stat în Monitorul Oficial. Mai exact, acest termen curge deja din 29 decembrie 2023.

Și dacă în plen pesediștii au fost acuzați că de fapt acum se răzbună, după trei ani în care liberalii au avut pâinea și cuțitul în mână, Crina este de altă părere: „Nu ne-am răzbunat, e o aberație. În anii trecuți nu e așa cum spune, 60-40. Eu în anii trecuți am încercat să discut, să apropiem, să nu știu ce. Și acum, săptămâna trecută m-a sunat Dunca și mi-a spus: «Discutăm, aveți aceeași părere cu mine?»; «Nu, domnule, nu mai avem aceeași părere.»; «Atunci n-are rost să discutăm! Discutăm în ședință!». Vi se pare corectă modul ăsta de abordare. M-a sunat personal să discutăm vizavi de proiect: «Sunteți de acord cu ce am propus, cu 50:50?»; «Nu, nu sunt de acord!»; «Atunci ne măcelărim în ședință!», așa a fost expresia!“

JCS-Antoniu Mocanu