Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În vreme ce șeful județului a tot argumentat de ce unele din lucrările de reparații la drumuri, de toaletare și de deszăpeziri ar trebui făcute în regie proprie, șeful noii majorități crede că acest lucru este imposibil!

Chiar dacă aripa stângă a județului a mutat banii din buget unde a vrut, șeful județului a subliniat: „Nu ne dăm bătuți!“

Unul din eternele mere ale discordiei continuă să rămână utilajele necesare pentru ca județul să poată face singur, lucrările necesare, inclusiv cele de urgență, pe cheltuieli infinit mai mici decât cele pe care le-ar deconta o firmă. „Ce deranj, acum când avem bani? Pentru că astăzi avem o situație foarte bună pentru județ, avem bani pentru foarte multe investiții, am făcut economii foarte multe, gradul de îndatorare a județului a scăzut foarte mult. Putem să facem foarte mult. Din păcate, nemaiavând majoritate, ni se taie aripile. Și dorința expresă a dlui Crina a fost să nu cumpere Direcția Județeană de Drumuri utilaje. Pentru că voiam să luăm utilaje: un excavator cu un tocător și o cupă, un curățător de șanțuri. Să putem să facem noi cu un om ceea ce în mod normal dădeam la diferite companii. Sigur, nu să facem tot județul, dar să putem să intervenim atunci când e musai și nu avem timp de licitații și alte cele, și la costurile cele mai mici. Plus acele trei utilaje de deszăpezire care au fost achiziționate de către AquaCaraș, în condiții foarte bune, la prețuri foarte bune, și n-am vrut să se piardă. Sigur, se justifică faptul că nu avem personal.“, a precizat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, într-o conferință de presă.

L-am întrebat pe consilierul Ioan Crina care este, în viziunea sa, problema cu achiziția acelor utilaje. Șeful noii majorități de la județ a explicat: „Prin faptul că și știu, nu poate să mă dribleze Dunca cum vrea el, clar nu poate! Adică tu n-ai făcut nimic în județul ăsta și vrei să iei niște utilaje de deszăpezire de 5-600.000 de euro!? Păi nu e normal, mă băiatu’, măi, Dunca! Adică chiar ne sfidezi! Și n-ai fost în stare să punem 2 sau 3 milioane, să facem spitalul ăla… Pentru utilaje, 2,4 milioane de lei erau. Adică ți se pare normal? Tu n-ai șofer, n-ai nimic! Vrei să-ți spun cât de complicat înseamnă cu utilaje din astea când ai? Trebuie să ai sector, trebuie să ai pentru protecția muncii, trebuie să ai control, coordonator de transport. Adică noi chiar așa înghițim orice prostie spusă de Dunca? Păi nu vedeți că 4 ani de zile a stat județul cum a stat? Indiferent ce avantaje avem, cum ziceau alții.“

Nu se vrea!

Legat de angajații necesari, șeful județului a adăugat: „Nu e nicio problemă personalul, pentru că nimeni nu ne oprește legal de poimâine să închiriem personalul operant de la o societate comercială, chiar de la AquaCaraș, care poate să-l plătească altfel decât sunt grilele de salarizare, motiv pentru care nu găsim angajați, pentru că salariile la un operator de utilaje sunt mici dacă ar fi să-l angajăm la Direcția Județeană de Drumuri, dar nimeni nu ne oprește să contractăm o prestare serviciu operator utilaj și să plătim 8.000 de lei pe lună, în care intră un salariu decent, cu taxele aferente. Și putem, cu 8.000 de lei pe lună salariatul, și cu o rată de leasing de 2.000 de euro pe un excavator de 17 tone dotat cu tocător și cu cupă de șanț, putem să facem în fiecare zi un kilometru de drum, să-l curățăm. Și iată că într-un sezon de vară putem să facem 170 de kilometri de drum județean, pentru care am plăti 2,5 milioane de lei dacă i-am da la domnul, eu știu, Ixulescu. Nu putem! Bani sunt! Am spus, vreți să-i duceți într-o direcție unde oricum nu putem să-i cheltuim azi pentru că există o procedură, ei vor sta acolo, în excedent, unde mai avem 15 milioane de lei păstrați exact pentru a putea să venim pe sume de bani acolo unde este nevoie. Nu i-a interesat! I-a interesat de fapt să ia banii de la achiziția de utilaje, 2,5 milioane.“

Șeful noii majorități a luat banii de la utilaje, suplimentând banii pentru Răcășdia-Vrăniuț, peste suplimentarea făcută deja de președintele Dunca. Consilierul Crina a explicat că a luat decizia considerând că drumul este extrem de important, mult mai important decât Naidăș-Petrilova, „fiindcă va veni toată partea de nord a județului pe acolo. (…) Drumul ăla ar fi folosit de toate UAT-urile din nordul județului, să ducă gunoiul la deponeu. Că Bocșa ar urca la Ocna, ar veni la intersecția aia și ar duce la deponeu. Așa vine prin Centrul Reșiței, se duce spre Oravița, și merge la deponeu. Măureni, Doclin, Vermeș tot așa.“

Dunca a încheiat: „E bine totuși că au trecut suplimentarea pentru Naidăș-Petrilova, pe care am scos-o la licitație, am suplimentat și la Răcășdia-Vrăniuț, am adus-o până la aproape 9 milioane, deci putem să dăm ordinul de începere, și putem să ne apucăm de lucru acolo. Și încet, încet, împotriva voinței tuturor celor care ne dau peste tibii, vom face! Vom face și rămâne! Și rog pe această cale cetățenii să privească, cu atenție, acest spectacol de ședință penibilă, să vadă caracterul omului unde a ajuns și să-i penalizeze în singurul mod posibil, la vot. Altă soluție nu există!“

JCS-A.M.