Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Arhitectura micilor așezări montane de pe alte meleaguri impresionează pe mulți, însă dorința administrației județului de a recomanda o regulă care să scoată stațiunile noastre dintr-un haos al construcțiilor a eșuat lamentabil, din cauza Opoziției!

Consilierii Opoziției au respins până și ideea introducerii unui set de recomandări, cuprinse într-un ghid estetic și de construire pentru stațiunile montane din județul Caraș-Severin, menit de altfel să dea o notă de civilizație specifică zonelor de interes montan. Gabriela Stuparu (PSD) a considerat că prevederile ghidului nu prea sunt recomandări, având chiar pe alocuri caracter imperativ. Fapt pentru care le consideră o atingere, o limitare adusă dreptului de proprietate.

Președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, vede însă lucrurile dincolo de… violarea proprietății: „Noi nu impunem! Vor urma niște hotărâri de consiliu ale UAT-urilor care sunt vizate“. În plus, nu e vorba despre vreo încălcare a dreptului de proprietate, fiind pus în discuție dreptul de a construi, prin stabilirea de criterii comune, armonizate, pentru a nu mai exista probleme de autorizare. Lucru care ar putea duce la dezvoltarea turismului.

Consilierul social-democrat Ioan Crina aprecia că zonele montane vizate sunt primăriile Văliug, Brebu Nou, Gărâna, Turnu Ruieni, Zăvoi, iar acestea ar veni la CJ pentru aprobare, PUZ, autorizație de construcție etc: „Asta-i interesul! (…) Nu construiește decât ăla care are bani mulți sau care este la butoane, ca să comaseze terenul“, întrucât, potrivit proiectului, parcelele trebuie să aibă cel puțin o mie de metri pătrați. Iar construcțiile și instalațiile interioare ar trebui executate cu constructori autorizați, lucru care, de altfel, este stipulat și în actuala legislație. Ele s-ar putea face și în regie proprie, atâta vreme cât la final ar fi recepționate de persoane avizate.

După ce a constatat întinderea inutilă a discuțiilor, care tindeau să devină interminabile, consilierul județean Mircea Teodorescu a cerut limitarea dezbaterilor și trecerea la vot: „Vă rog frumos să încercați să nu prelungiți la infinit dezbaterile. Aceste ședințe trebuie să aibă totuși o durată rezonabilă de desfășurare“. Politețea cuvintelor nu i-a fost însă iertată, dar, după câteva contre între Teodorescu și Crina, șeful județului a decis să retragă proiectul, spre revizuire. Iar stațiunile montane cărășene vor continua să strălucească știrb, sub eterna amenințare a construcțiilor haotice.

JCS-Antoniu Mocanu