CARAŞ-SEVERIN – Cauzele sunt complexe, iar vina pleacă, în primul rând, de la muncitorul în construcții. Urmează șefii și conducătorii locului de muncă. Și cum construcțiile constituie sectorul de activitate cu pondere majoră în numărul total de accidentați în muncă, o campanie pe această linie este derulată de inspectorii ITM până în 9 decembrie!
„Raportat la județul Caraș-Severin, în domeniul construcțiilor s-a înregistrat în anul 2023 un număr de 10 accidentați, din care 3 persoane decedate, 5 cu incapacitate temporară de muncă și 2 persoane accidentate ușor!“, precizează ITM.
În total, în județul nostru, anul trecut, au fost raportate 71 de evenimente, din care 8 mortale și 63 cu incapacitate temporară de muncă, fiind declarate, ca boli profesionale, 3 cazuri de silicoză. Domeniile de activitate economică în care s-au produs accidentele din judeţ au fost: exploatări forestiere; tăierea și rindeluirea lemnului; comerț cu ridicata a materialului lemnos; tratarea, captarea și distribuția apei; lucrări de construcție a clădirilor. În privința ocupației celor accidentați, cele mai frecvent întâlnite au fost: muncitor necalificat; șofer; inginer; operator tratare apă tehnologică; operator roboți industriali; mecanic utilaj; confecționer cablaje auto; fasonator mecanic.
Revenind la construcții, oficial, aceste accidente se produc „din cauză că lucrătorii care nu folosesc centuri de siguranță, căști, bocanci, sunt admiși la lucru de către șefii de echipă, maiștrii sau conducătorii locurilor de muncă; pasarelele și scările schelelor sunt construite în lipsa unui proiect tehnic și prezintă riscuri de accidentare; locurile de muncă sunt fără sisteme de protecție colectivă etc“, se arată într-un comunicat remis redacției.
JCS-A.M.