Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Indiferent că ești profesionist într-ale reparațiilor sau ești un meșter priceput în gospodărie, din pură pasiune, în trusa ta de scule ar trebui să se afle obligatoriu și un ciocan rotopercutor. Adesea confundat cu o bormașină, rotopercutorul este o sculă cu burghiu care acționează printr-o succesiune de lovituri asupra materialului pe care trebuie să-l prelucrezi.

În funcție de destinația aparatului, un ciocan rotopercutor poate avea trei moduri de lucru, și anume: poate fi un ciocan perforator, poate găuri prin sfredelire sau poate acționa ca o combinație între cele două.

Modul de funcționare a rotopercutorului poate fi comparat cu cel al unui pick-hammer, deși construcția sa îl aduce mai aproape de aspectul și dimensiunea unei bormașini, dar diferența de putere dintre acestea din urmă este semnificativă.

În timp ce bormașina este destinată pentru găurirea diverselor materiale cu o duritate redusă, precum plăcile de BCA sau lemnul, un rotopercutor este utilizat pentru spargerea betonului, energia acestuia ajungând până la câțiva jouli. Pe de altă parte, bormașina este mult mai versatilă. Ciocanele de găurit sunt doar o opțiune adăugată celor mai multe bormașini, astfel încât același instrument poate inșuruba și poate executa găuri standard.

Dacă vrei să afli mai multe despre cât de util este un rotopercutor, am pregătit pentru tine informații utile în acest sens în cele ce urmează.

Cum și la ce se folosește un ciocan rotopercutor

Folosit mai ales în industriile de prelucrare a lemnului, în metalurgie, amenajări interioare sau pentru uz casnic, rotopercutorul este destinat executării găurilor în beton sau alte suprafețe foarte dure cu până la 19 milimetri grosime.

Rotopercutor comenzi online pe Emag

Secretul stă în mișcarea de percuție pe care aparatul o realizează cu ajutorul unor burghie speciale, foarte puternică și rapidă. Practic, burghiul pe care îl alegi va fi atașat de un mecanism care îi va conferi putere de rotație și îi va permite sfredelirea materialelor dure printr-o presiune pe care altfel nu ai avea cum să o obții.

Mișcările în față și în spate ale burghiului sunt completate de cele de rotație în jurul axei, cu o medie de 10.000 pe minut.

Rotopercutorul transmite vibrații foarte puternice

Deși ciocanul rotopercutor este o sculă electrică nelipsită din trusa oricărui meșter, amator sau profesionist, nu oricine poate mânui corect un astfel de unealtă. Dacă folosești pentru prima dată un rotopercutor, citește cu atenție indicațiile oferite de producător referitoare la modul de utilizare a acestuia.

Vibrațiile foarte puternice exercitate de acest tip de aparat vor fi resimțite la nivelul mâinilor tale, de aceea trebuie să ai, în primul rând, o stabilitate perfectă.

Modelele profesioniste pentru care îți recomandăm să optezi sunt prevăzute cu mânere învelite în materiale aderente, pentru ca scăparea uneltei și accidentarea ulterioară să fie evitate. Cu ajutorul mânerelor laterale, vei putea folosi rotopercutorul în diferite unghiuri, fără a risca să pierzi priza cu aparatul.

Ține cont de duritatea materialelor pe care vrei să le găurești și folosește burghie speciale, destinate acestora, precum și un ciocan rotopercutor puternic, care îți asigură eficiență în lucru. Dacă vei utiliza un rotopercutor cu o putere prea mică pentru duritatea suprafeței pe care lucrezi, e posibil ca aparatul să ajungă rapid la un grad de suprasolicitare, care să determine o supraîncălzire a acestuia sau chiar o defectare a aparatului.

Atenție la supraîncălzirea aparatului!

În cartea tehnică a oricărui ciocan rotopercutor vei găsi informații referitoare la diametrul burghielor destinate anumitor materiale, pe care ar trebui să le aplici întocmai.

Nu în ultimul rând, amintește-ți de fiecare dată când folosești un rotopercutor să îi permiți motorului acestuia să se răcească periodic, pentru a evita ruperea angrenajelor și chiar distrugerea aparatului. Dacă sesizezi anumite sunete diferite, scântei la colector, o pierdere de vaselină sau o turație prea scăzută, oprește lucrarea și consultă cartea tehnică a rotopercutorului sau cere sfatul unui specialist în domeniu.