Caraş-Severin, Romania

Simpozionul se desfăşoară în cadrul Programului Didactica Internaţional, coordonat la nivel naţional de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, având anul acesta tema impuls: „Formarea competenţelor sociale prin activităţi de voluntariat care promovează cetăţenia activă“. De asemenea, evenimentul a avut drept scop formarea capacităţilor şi deprinderilor practice în domeniul voluntariatului, orientarea şcolară şi profesională a elevilor, cultivarea laturii educative a activităţilor în grup, dar şi îmbinarea armonioasă a teoriei cu practica în cadrul proiectelor comunitare.

În acest scop au fost înscrise aproape 100 de lucrări în cadrul primelor două secţiuni: „Abordarea problematicii voluntariatului din perspectiva învăţământului primar“ şi „Responsabilizarea socială a elevilor prin activităţi de voluntariat“ – proiecte şi parteneriate în comunitate.

A treia secţiune s-a constituit într-o expoziţie de fotografie, cu tema „Educaţie în şcoală şi în comunitate – Trecut şi prezent“, pentru marcarea zilei de 29 mai ca zi a asociaţiei Caraş-Severinene. În această zi, în 1998 a fost înregistrată oficial asociaţia învăţătorilor din judeţul nostru. Tot în cadrul evenimentului a fost lansat şi un nou număr al Revistei Asociaţiei „Dascălul Caraş-Severinean“.

Un moment de excepţie l-a constituit recitalul unui grup de elevi de la Liceul de Artă Reşiţa, muzică clasică şi muzică populară, precum şi prezentarea în imagini a colecţiei private de arheologie şi etnografie – Gheorghe Rancu Bodrog – , de la Şopotu Vechi, chiar de creatorul acesteia. Cele mai vechi fotografii din expoziţie datează din perioada interbelică şi fac parte din această colecţie.

Lavinia Predescu