Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deputatul Marius Damian a vorbit despre evenimentele legate de guvernarea PNL-USR PLUS-UDMR, menţionând câteva dintre motivele moţiunii de cenzură pe care PSD ar fi vrut să o depună dar n-a mai apucat!

Parlamentarul cărăşean a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Caraş-Severin, că scandalul izbucnit în coaliţia de guvernare a luat proporţii odată cu demiterea lui Stelian Ion, ministrul Justiţiei, pe fondul căreia USR-ul şi-a anunţat ieşirea de la guvernare.

În acest context, Damian a expus şi a argumentat punctual ce conţinea moţiunea de cenzură a PSD-ului: „Între punctele enumerate se precizează că această coaliţie de guvenare a sărăcit România, fiecare român fiind mai sărac cu 560 de euro după măsurile prin care au distrus puterea de cumpărare. De asemenea, se confruntă cu explozia preţurilor la gaz şi curent şi a cursului valutar, iar euro a depăşit maximum istoric. A impus românilor o datorie care le amanetează viitorul, de la 1700 euro pe secundă, cât se spunea că are datorie fiecare român, la finalul anului va ajunge la 2300 euro, ceea ce se va vedea în buzunarele tuturor românilor. Legat de absorbţia fondurilor europene, de PNRR, PNL şi USR n-au căzut de acord cum să repartizeze banii care vin de la Uniunea Europeană, iar PNRR nu a fost aprobat de UE, în sensul că au cerut bani pentru ONG-uri personale, pentru tot felul de acţiuni care nu aveau măsuri de redresare a eonomiei românilor. Ghinea, ministrul USR, şi-a făcut de cap şi nu a avut o legătură bună cu premierul şi colegii miniştri din Guvern. Capitalul românesc este şi el condamnat la faliment, nu mai vorbesc de agricultori, culturi întregi de pepeni şi de castraveţi au fost lăsate pe câmp fiindcă nu aveau desfacere. Legat de comunităţile locale, acestea au fost condamnate la subdezvoltare, sumele care s-au alocat primăriilor s-au alocat disproporţionat. De asemenea, s-au blocat banii pentru primăriile care au cheltuit cu pandemia, acei bani n-au mai ajuns, ceea ce nu e normal. Referitor la Ministerul Dezvoltării, tot ce a ţinut de PNDL 2 s-a blocat şi acum vor încerca din nou să dea drumul la bani pentru comunităţile locale, ca să poată să continue lucrările la zeci de mii de proiecte, 71.000 de proiecte care au fost blocate. Nu vorbim numai de primării, vorbim şi de constructori, care sunt blocaţi cu banii şi au acumulat datorii, riscând să dea faliment. La Sănătate, la fel, s-a provocat un dezastru, dealtfel toate ţintele pe care le-a avut această guvernare nu au fost atinse, pentru că s-au certat mereu. De şcoală nu mai vorbim, şi acolo a fost un dezastru, cu şcoala online nici 40 la sută din elevii României n-au ajuns să li se predea şi au încheiat anul şcolar aşa cum l-au încheiat, iar anul acesta sunt o grămadă de anomalii, în sensul că sunt mulţi directori cărora le-au expirat contractele şi s-au pus din nou aceşti directori pe o perioadă determinată, până în octombrie, au fost numiţi de către inspectoratele şcolare. În octombrie ar urma să dea şi examenele pentru posturi, dar cred că acest proces se va întinde până în primăvară cu acest guvern“.

Referindu-se la premier, deputatul PSD de Caraş-Severin a spus că PSD n-a avut niciodată un prim-ministru care să fie penal şi să rămână în continuare pe funcţie. Şi l-a asumat preşedintele Johannis, dar s-a văzut că este un dezastru pentru România şi ar trebui să plece cu toată coaliţia de guvernare, să vadă toţi românii că au greşit când le-au dat votul“.

Marius Damian a vorbit şi de jocul fals pe care-l face USR-ul: „Vor să dea jos Guvernul, dar nu vor să plece de la ciolan, ceea ce nu se poate. Asta a spus şi preşedintele Marcel Ciolacu, că asta înseamnă să-şi dea demisia din toate funcţiile pe care le au. Ei nu fac aşa ceva, ei aşteaptă mega-oferte de la PNL, cea mai mare e legată de acea agenţie afiliată Ministerului Sănătăţii, prin care vor să distribuie aproximativ 10 miliarde de euro pentru aşa-zisele spitale regionale şi pandemia de Covid, alte sume de bani pe care vor să le joace ei, USR-ul, să rămână doar cu aceste condiţii“.

Politicianul n-a ezitat să facă referire şi la împărţirea banilor către primării la rectificările bugetare: „Banii care s-au împărţit disproporţionat, mai ales în judeţul nostru, în Caraş-Severin, niciodată în istoria partidelor, după 1990 încoace, nu s-a întâmplat să fie primării care au primit 15 – 20 de miliarde lei rectificări de buget, iar altele, toate PSD, zero lei, ceea ce nu e normal, unde e un primar PSD sunt şi votanţi PNL, şi PMP, şi Pro România. E o diferenţă prea mare, nu vreau să jignesc primarii din alte localităţi, dar au fost primării care primit 20 de miliarde în două rectificări bugetare, iar primăriile PSD zero lei. Nu e normal să-ţi baţi joc de o localitate, indiferent de rangul ei, de mărimea ei, pentru că toate au proiecte europene şi guvernamentale. Nu e normal să-i faci pe oamenii aceia să sufere, să-şi blocheze proiectele şi chiar să le închidă“, a mai adăugat Damian.

JCS-Alexandra Gorghiu