CARANSEBEŞ – E logica pe care se bazează sindicaliștii Sanitas din Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), care au anunțat prin liderul lor că-și vor sporurile de Covid și vor apela la instanță, așa cum au făcut colegii din celălalt sindicat!
Pe scurt, deși aproape că nu mai erau cazuri de Covid, spitalul e bun de plata a 150 de mii de lei, sporuri de Covid pe care nu le-a plătit unui număr de 40 de angajați, mulți care nu intrau în contact cu pacienții, dar pe care Sindicatul Solidaritatea le-a obținut în urma deciziilor unor judecători cărășeni și apoi timișoreni. Acum, alți peste 300 de angajați ai SMUC, de data aceasta membri Sanitas, vor sporul de Covid pentru perioada când pandemia scăzuse foarte mult, pe baza precedentului stabilit de celălalt sindicat. A spus-o chiar liderul Sanitas Caransebeș, Andrei Seracin, la un dialog la primărie axat pe probleme spitalului.
„Eu nu pot să dau în judecată portarul care câștigă pe pandemie în instanță ca ăla de pe Reanimare, spor de 85 la sută. Normal că și oamenii mei s-au revoltat și dăm în judecată spitalul, o să vedem unde se ajunge. Ce o să zică 300 de oameni ai mei, păi ăla de la poartă primește 100 de milioane? Și încă n-am dat în judecată pentru voucherele pe 2022, sperând să am o negociere.”, a fost vestea destul de neplăcută pe care Seracin a transmis-o în ședința amintită. Trebuie spus că cei care au câștigat deja în instanță și-au primit celelalte sporuri de secție, nu mici deloc.
Pe de altă parte, cele spuse de liderul sindical pot fi și un semnal către managerul Dumbravă, care trebuie să negocieze noul contract colectiv de muncă cu sindicaliștii. Semnal de genul „lăsați-o mai ușor cu reducerea sporurilor la minim, că poate ne hotărâm să cerem sporurile de Covid și dacă pentru 40 plătiți 150 de mii de lei, gândiți-vă cât vă costă pentru mai bine de 300 de angajați!”
De altfel, nivelul sporurilor de secție a fost un alt subiect atins de Seracin, care a spus clar că le vrea undeva la mjloc, și nu la minim, așa cum intenționează pentru cazuri punctuale, conducerea spitalului. „Am negociat cât am putut ca să mențin sporurile la maxim, de 4 ani, că la Reșița au fost la minim, poate de aia este și atâta liniște în spital la noi, pentru că oamenii au luat niște salarii foarte bune pe care le-am negociat cu vechii manageri ca să fie sporurile la maxim. Inclusiv acum ar înțelege să negociez undeva la mijloc sporurile, pentru că e spre binele spitalului. Și cu Cican a fost discuția să reducem sporurile la jumătate, dar a venit pandemia. Eu îmi ajut oamenii, urmează să vedem.”, a mai adăugat Andrei Seracin, liderul Sanitas din spitalul caransebeșean.
Vești care n-au picat deloc bine nici pentru conducerea administrației locale, nici pentru cea a unității sanitare, în condițiile în care spitalul nu stă deloc bine la capitolul Finanțe.
JCS-R.M.