Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este cazul managerului Spitalului de la Oraviţa, însă este unul singular. În 99% din celelalte cazuri, oamenii şi le cumpără singuri.

Situaţia procurării medicamentelor în spitale rămâne în continuare în sarcina pacientului. Asta în majoritatea cazurilor. Problema a fost din nou pusă pe tapet la nivel judeţean, în cadrul unei comisii de dialog social, de către liderul sindical Nicolae Drăgan, care a spus că unul dintre preşedinţii de secţie ai unui spital a declarat că în 99% din cazuri pacientul este cel care îşi cumpără medicamentele prescrise pe secţie, de care are nevoie în cadrul spitalizării. Liderul BNS a făcut parte dintr-o comisie care, la ordinul prefectului, a făcut un control în toate spitalele din judeţul Caraş-Severin.

„Evident că astfel de probleme nu au fost într-un singur spital, spune prefectul Silviu Hurduzeu. Au fost probleme pe care cei care au făcut acele controale mi le-au prezentat într-un raport. Evident că am înaintat acel raport instituţiilor abilitate pentru a lua măsuri împotriva unor astfel de lucruri. Acest caz nu este unul singular, în mai multe spitale s-a practicat şi încă se practică această posibilitate sau cerinţă pe care o au către pacienţi, de a-şi cumpăra singuri medicamente“.

„N-am fost implicat în acel control. Am avut discuţii în ceea ce priveşte atitudinea de ansamblu a medicilor din sistem, spunea Dragoş Luca, directorul DSP. Nu am participat, nu ştiu despre ce secţie este vorba. Pot să vă dau şi contraexemple: la Oraviţa, niciun pacient nu-şi cumpără niciun fel de medicament. Într-o ultimă şedinţă, managerul spitalului de la Oraviţa spunea că în momentul în care un pacient îşi va cumpăra un medicament, el îşi va da demisia. E adevărat şi se ştie foarte bine, sunt probleme de finanţare în sistemul sanitar. Chiar de curând am avut un demers la nivel naţional, că ministrul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale au solicitat managerilor de spitale să se încadreze în acel buget. Am spus-o şi la momentul respectiv, este foarte greu pentru managerii de spitale să se încadreze în bugetul pe anul acesta pentru că practica în ultimii ani a presupus folosirea bugetului pe anul acesta în anii anteriori. Dar trebuie ales un moment zero în care medicii să se încadreze în bugetul respectiv. Noi mai avem o problemă: cred că, pe lângă medicamente şi materiale sanitare, o atenţie deosebită trebuie acordată şi indemnizaţiei pentru hrană, pentru că în momentul de faţă 7 lei, 7 lei şi ceva este, pentru preţurile actuale din sistem, este oarecum insuficientă şi cred că în anul 2014 se va face ceva în acest sens”.

Antoniu Mocanu