Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mihaela Nicola, noul şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor, a prezentat rezultatele măsurilor respective.

Arieratele bugetare rămase de recuperat la finalul lunii septembrie a.c. sunt în sumă de 109.407.970 de lei. Pentru recuperarea arieratelor bugetare clasificate ca „posibil de recuperat”, s-a procedat la aplicarea modalităţilor de executare silită pentru 78,99% din total, reprezentând o sumă de 86.416.534 de lei.

Ca urmare, s-au încasat peste 36 de milioane de lei la bugetul de stat, peste 20 de milioane la cel al asigurărilor sociale de stat, aproape 800.000 de lei la asigurările pentru şomaj, peste 7 milioane la cel al asigurărilor sociale de sănătate şi mai bine de 68 de milioane de lei la bugetul general consolidat. Cu toate acestea, se constată un grad redus al recuperărilor de arieratebugetare prin aplicarea măsurilor de executare silită.

„O cauză pentru această situaţie ar fi neprezentarea cumpărătorilor la licitațiile organizate (86 în primele nouă luni ale anului). Au fost valorificate în perioada menţionată doar 13 bunuri mobile şi patru imobile. De asemenea, amintim lipsa disponibilităţilor băneşti în cazul debitorilor ai căror beneficiari de lucrări sunt instituţii bugetare şi rezultă un blocaj în lanţ. O altă cauză ar fi obţinerea cu dificultate a creditelor bancare de către contribuabili”, a explicat Mihaela Nicola.

De la începutul anului şi până la finalul lunii septembrie, 32 de contribuabili au solicitat eşalonarea la plată, aceasta fiind admisă pentru 28 dintre ei, suma obligaţiilor fiind puţin peste cinci milioane de lei.

Flavius Rotariu