Marile proiecte, cele care doar prin simpla lor derulare urmau să scoată Reşiţa din criza de dinaintea crizei, cele care trebuiau să aducă investitori, locuri de muncă, să ne transforme în cel mai bogat şi prosper oraş din vestul ţării, întârzie. Am cheltuit bani, am sperat, am promis, le-am făcut pe toate. Şi tot degeaba.
Spunând toate acestea facem referire la Valea Ţerovei şi Calea Caransebeşului km 7 şi km 8. Dacă primul proiect va fi terminat, cel mai probabil, spre sfârşitul anului, proiectele de pe Calea Caransebeşului au devenit nişte fantome: ştim că există dar nu putem pune mâna pe ele. Însă, pentru a fi pregătiţi, în eventualitatea în care poate nepoţii noştri se vor folosi de ele, Primăria Reşiţa a făcut o evaluare a acestor terenuri. Dar şi aici a intervenit o nouă chichiţă. Şi asta pentru că, marele km 7 are de fapt doar 7 hectare de platformă stabilită, din întreaga suprafaţă de 27 de hectare.
Şi iată cum, Serviciul pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat a întocmit raportul „Calcul estimativ al evaluării terenului situat în Reşiţa, Calea Caransebeşului km7 – km8 “, în care sunt stabilite preţurile pentru concesionarea terenurilor din acea zonă. În cazul în care se va folosi doar platforma stabilită preţul de concesionare pentru 25 de ani, pentru 1 metru pătrat de teren ar fi 34 de euro, în care intră: 10 euro, valoarea terenului, 3,03 euro lucrările tehnico edilitare, 5,38 alte lucrări.
În situaţia în care la km 7 vor fi utilizate toate cele 27 de hectare, atunci preţul de concesionare e chiar la jumătate: 19 euro. Cu alte cuvinte, indiferent de situaţie, terenurile sunt aproape pe gratis. Dar tot degeaba, pentru că investitorii nu vin nici măcar în plimbare, darămite să dea năvală peste Reşiţa.
Doina Rolea
[email protected]