REŞIŢA – O retrospectivă a anului 2014 pentru sănătatea cărăşeană arată că, în comparaţie cu alţi ani, a fost mai bine.
Poate şi fiindcă a fost un an electoral, sumele alocate sănătăţii au crescut substanţial pe mai multe paliere, de la medicamente la orteze şi proteze. Cronologic, în ceea ce priveşte activitatea Ministerului Sănătăţii resimţită în județ, anul trecut a demarat cu notificarea acestuia privind măsurile obligatorii pentru managerii de spitale de încadrare în limita cheltuielilor. Ulterior, a fost demarată o amplă campanie de evaluare a unităţilor sanitare cu paturi în baza unor controale încrucişate la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor sanitare. Rezultatele acestor evaluări vor avea efecte, potrivit ministerului, la finalul lunii aprilie 2015.
„O măsură binevenită în sănătate a fost foaia de observaţie electronică. O altă veste bună a fost aceea că nu au mai plecat medici din județ şi că unii dintre cei specialişti s-au stabilit în Caraş-Severin, cu precădere în cele două municipii. 2015 va fi un an mai bun, fără turbulenţe cu asigurarea banilor pentru programele naţionale de sănătate“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.
Anul trecut, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa a beneficiat de sume importante pentru investiţii, de la computerul tomograf la centrale termice, sume care, în trei ani de zile au ajuns la 4,5 milioane de euro. În ceea ce priveşte finanţarea serviciilor medicale, fondurile sosite pentru contractare prin Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate au fost mai mulţi, chiar dacă sumele au fost considerate insuficiente de către spitale. Ca jaloane importante, la 1 iulie a intrat în funcţiune dosarul electornic de sănătate, pachetul de bază şi cel minimal, iar apoi a început distribuirea cardului naţional de asigurări de sănătate.
„Aceste carduri vor fi obligatorii începând cu 1 februarie. Majoritatea prestatorilor de servicii medicale şi-au achiziţionat cititoarele. Sunt, în prezent, la noi, circa 10.000 de carduri din cele 212.000 de asemenea instrumente trimise în județ. Celor care nu au primit până la 1 februarie un card de sănătate le vor fi eliberate adeverinţe. Trebuie preciza că în cazul furtului sau deteriorării acestui act, posesorul poate depune la noi o cerere şi, în 15 zile, vor primi un nou card, însă pe cheltuiala asiguratului, de această dată“, a precizat Mirela Zeman, director executiv relaţii contractuale în cadrul CJAS Caraş-Severin.
Anul trecut, lista medicamentelor a fost suplimentată cu 23 de noi produse, medicii de familie şi cei specialişti au primit noi responsabilităţi, printre care monitorizări şi management de caz pe anumite afecţiuni printre care BPOC, astm, diabet sau insuficienţa renală, iar medicii pediatri au monitorizare pe autism. În ceea ce priveşte contractarea serviciilor medicale pe 2015, primele trei luni ale acestui an se va merge pe contracte adiţionale la contractul-cadru de anul trecut, urmând ca, pe parcursul lunii martie a.c. să fie primite noi norme pe acest segment. În ceea ce priveşte activitatea medicilor de familie cărăşeni, aceasta a avut şi semne bune, dar şi piedici.
„Poate singurul lucru bun este că, din ulie 2014, nu mai plimbăm pacientul până la sediul Casei de Sănătate pentru adeverinţă. Părţi rele au fost mai multe, de la imputări pentru pesionarii care declaraseră pensii sub 700 de lei, la lipsa unei coerenţe a bazei de date dintre serviciile de evidenţa persoanelor şi cea a CAS. Abia în ultimul trimestru al anului trecut a fost recalculată valoarea punctului în baza căruia sunt plătiţi medicii de familie, şi asta pentru că au fost alegeri. În acest caz m-aş bucura să fie alegeri trimestrial. La probleme ne vom aştepta şi în acest an, prima e că azi (luni, 5 ianuarie – n.r.) nu merge sistemul unic integrat (SIUI) pentru a elibera reţete şi bilete de trimitere. Acest sistem nu cred că e pregătit nici pentru cardul naţional. Bube ar mai fi referitor la acesta, de la banii ce vor trebui plătiţi de pacient pentru a efectua analizele pentru grupa sanguină şi Rh până la o declaraţie notarială ce o văd logică privind donarea de organe – opţiune ce va fi înscrisă pe card“, ne-a precizat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin.
Urmează, aşadar, încă un an zbuciumat pentru sănătatea cărăşeană şi cea naţională.