Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Spune primarul Caransebeșului vizavi de proiectul ce vizează preluarea drumului forestier spre dezvoltarea turismului din zona Borlova-Muntele Mic!

Preluarea drumului forestier Poiana Mărului-Muntele Mic a făcut din nou obiectul unei ședințe extraordinare de Consiliu Județean, programată pentru luni, 15 mai. Cu o vastă ordine de zi, de 33 de puncte, se anunța una lungă și plină de circ. S-a încheiat însă înainte de a începe. La masa aleșilor județului au făcut prezența mai mult liberalii, opoziția fiind reprezentată doar de consilierii Ioan Crina (PSD) și Lucian Voina (PMP), care au dorit să-și susțină prelegerile despre susținerea dezvoltării și a turismului, considerând totuși că județul n-ar trebui să se mai apuce de un drum, în vreme ce abia și le repară pe celelalte. Au fost de asemenea lansate acuzații cum că Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, urmărește doar interesul personal și de partid.

În clipa în care cei doi au dat să părăsească sala de ședințe, primarul comunei Zăvoi, Doru Cîrdei, a vrut să le explice cum stau lucrurile cu dezvoltarea turismului și cu interesul locuitorilor din zonă pentru drumul forestier: „Cum vreți să se dezvolte turismul dacă nu vreți să votați preluarea? Asta e bătaie de joc!“

Cei doi au întors însă spatele cetățenilor veniți la ședință și au plecat. „Avem o dovadă clară despre ceea ce înseamnă blocarea unui județ. (…) 2 au plecat, ceilalți nu s-au prezentat, avem și ai noștri 2 care nu au venit.“, concluziona Dunca. Este vorba despre liberalii Viorel Bașag și Bogdan Miloș.

Nu putem omite faptul că, deși ședința nu s-a mai ținut din lipsă de cvorum, consilierii erau pe holuri, dar n-au mai intrat în sală, blocând activitatea forului județean. „Dezvoltare turistică? Nu mai visa! /Vino cu mine la o cafea“… Versurile par desprinse dintr-un poem ieftin care sar în minte odată cu invitația lansată de consilierul social-democrat, judecător pensionar, doamna Gabriela Stuparu, Ionelei Kovacs (ALDE), pe holul CJ. Mulți au acceptat invitația la cafea, considerând-o mai importantă decât dezvoltarea turismului. Posibil totuși ca dna Stuparu s-o fi chemat în audiență pe Ionela Kovacs, întrucât potrivit programării de pe site-ul CJ, dna Stuparu își pleacă urechea la problemele cetățenilor de la 11.00 la 12.00, fix în zilele ședințelor ordinare de consiliu, care încep, ați ghicit, de la 11.00. Așa se face că dna Kovacs, care și-a câștigat titlul de „mai mereu absenta“ de la ședințele CJ, a lipsit și acum, deși, culmea, a fost prezentă.

Ce spun cetățenii, șeful administrației și proprietarii de spații de cazare din zona turistică afectată, care este cea de-a doua de interes național din județ, după Băile Herculane? Primarul Doru Cîrdei a precizat: „Am venit să susțin oamenii, vreau să susțin un proiect care e vital pentru noi, pentru Poiana Mărului, pentru că neavând legătura cu Muntele Mic, măcar rutieră, oamenii ăștia nu au turiști, deci nu funcționează, nu vin bani la impozite!“

Ovidiu Bistrian, cetățean al zonei, care a inițiat o petiție online pe această temă, a precizat că aștepta de la aleșii județului să vină și să spună „nu!“ proiectului, nu să întoarcă spatele tuturor celorlalte proiecte de pe ordinea de zi, care afectează mai mulți cetățeni. Iar Daniela Holzheimer, președintele Asociației Bloju Poiana Mărului, a precizat: „Sunt președinta asociației de locuitori din Poiana Mărului și noi încercăm să dezvoltăm zona pas cu pas. Să sperăm că la viitoarea ședință vor fi oameni care se vor gândi pentru binele județului și nu doar să pună contre. Eu zic că în final o să reușim să mergem mai departe. Eu sunt optimistă, mai putem, nu renunțăm!“

„Ni s-a spus că nu pot ajunge copii la școală, să fim serioși, sunt anumite drumuri rele, și chiar drumul de la Mărul la Poiană nu este în cea mai bună condiție. Cu toate astea turiștii vin, facem tot posibilul să-i atragem. Amenajăm trasee, am organizat concursuri de alergare montană, să o facem cunoscută. (…) Dacă vin și spun că mai bine facem pe la Sasca, și asta trebuie făcut, nu suntem împotrivă, dar ei trebuie să înțeleagă că mai departe de partidele politice sunt interesele noastre. Și dacă ne vom gândi doar ce vom mânca mâine, cu asta o să rămânem. Trebuie să gândim în perspectivă!“, a completat Bistrian.

Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeș, prezent la CJ pentru a susține și acest proiect de dezvoltare turistică, a asemănat situația de la CJ cu cea din Consiliul Municipal, concluzionând că „viermi și cangrene sunt în fiecare partid. Și faptul că n-au fost doi consilieri, asta-mi spune că undeva de sus se trag niște clopote, și bat pentru Romeo Dunca. Niciunul, nici altul nu-l agreează. Cred că nici PSD-ul – PSD-ul evident că nu-l agreează, că e și normal să nu-l agreeze –, dar se pare că nici propriul partid. Și atunci Romeo Dunca e undeva, așa, între ciocan și nicovală și cine suferă? Toți, noi, restul, că ei se ciondănesc aici“!

Edilul Caransebeșului crede că totuși interesul personal al lui Dunca este să facă proiectul Nedeia, dar că are o strategie: „Eu dacă aș fi acum un lider pesedist cu bani, eu aș face altceva. Aș zice: da, măi Romeo, fă tu treaba asta și eu îmi trag vreo două, trei hoteluri prin Caransebeș, prin Poiana Mărului și o să beneficiez de pe urma nebuniei lui Romeo Dunca!“

În viziunea lui Felix Borcean, dacă se realizează acest proiect, coroborat cu aeroportul, cu drumul expres care va trece prin Caransebeș, municipiul va deveni o stațiune montană egală cu cele din Austria sau Germania, „poate prima stațiune cu adevărat frumoasă, dezvoltată având în vedere cei 140 kilometri de pârtie. Viața lor în Poiana Mărului va fi extraordinară, vom beneficia și noi, caransebeșenii, că n-or să aibă turiștii loc nici în Poiana Mărului, nici pe Muntele Mic, nici în Zăvoi, și atunci Caransebeșul va deveni principala atracție a zonei pentru toți turiștii. (…) De asta merg până în pânzele albe“.

JCS-A.M.