Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Doar la timide campanii de informare ne rezumăm atunci când vine vorba de HIV/SIDA, în contextul în care se vorbeşte despre o creştere a numărului celor afectaţi. În contextul Zilei Mondiale de Luptă Anti SIDA, Asociaţia Familiilor Anti-HIV „Inocenţă şi Speranţă“ din Reşiţa a derulat zilele trecute o masă rotundă pentru a pune pe tapet situaţia persoanelor seropozitive din Caraş-Severin.

Dacă în 2015 cifrele oficiale arătau că în Caraş-Severin sunt în jur de 220 de persoane seropozitive, numărul acestora a ajuns acum să depăşească 250, chiar în condiţiile în care unele dintre cele afectate s-au stins, răpuse de boală. Petrică Agape, preşedintele Asociaţiei „Inocenţă şi Speranţă“, explică: „Anul acesta avem peste 250 de persoane seropozitive. Anii trecuţi erau mai puţini, dar au şi decedat. Cei mai afectaţi sunt cei care au trecut de 25 de ani, pentru că ei au luat tratamentul de cel puţin 15-16 ani. Şi mulţi sunt cei care au renunţat la tratament, pentru că zic că acum se simt bine. Se simt pentru o perioadă de timp! Dar când scade imunitatea de tot, va fi tragic“.

Cifrele reale sunt, însă, mult mai alarmante, dincolo de statisticile oficiale. Şi dacă, prin alte judeţe, bolnavii s-au confruntat cu situaţii grave de întreruperi de tratament, din cauza modului deficitar de alocare a bugetului, Caraş-Severinul a fost ferit de astfel de situaţii. Însă nu pentru că acele crize nu ar fi putut afecta judeţul, ci mulţumită cadrelor medicale din judeţ, care au acţionat cu precauţie. Spre exemplu, când unui bolnav i se terminau medicamentele, i se acordau cele necesare pentru câteva zile, pentru ca atunci când alt pacient rămânea fără, să poată primi şi el. Soluţia nu i-a ferit însă pe cei a căror stare s-a agravat. Asta pentru că, dacă de exemplu tratamentul lunar al unui pacient costă în jur de 20.000 de lei, în cazul în care testele indicau faptul că boala a avansat, noua schemă de tratament ar fi presupus o cheltuială de 22.000 de lei. Însă programul special de sănătate nu permite modificarea schemei de tratament, neacoperind diferenţa de preţ…

„Întrucât numărul persoanelor seropozitive a crescut şi, ca asociaţie, suntem singurii care luptăm pentru apărarea drepturilor celor afectaţi, în luna noiembrie am derulat o campanie de informare despre HIV-SIDA pe stradă, unde am împărţit pliante cu ajutorul voluntarilor. Iar în şcoli am făcut informare cu sprijinul profesorilor psihologi de la CJRAE Caraş-Severin (Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională)“, spune Petrică Agape.

În contextul în care numărul persoanelor afectate este în creştere, campaniile de informare, de conştientizare sunt derulate de asociaţia reşiţeană pe cont propriu, cheltuielile fiind suportate din propriile buzunare. „Pe lângă că suntem singura asociaţie din judeţ care luptăm voluntar, fără angajaţi, fără salarii, fără vreun sprijin financiar din partea autorităţilor locale, suntem îngreunaţi de unii angajaţi ai instituţiilor locale care, în loc să ne lase în pace să ne descurcăm cum putem, ne mai încurcă şi nu ne permit să ne derulăm proiectele pe care le avem în plan pentru anul acesta şi cel următor“, se plânge preşedintele organizaţiei reşiţene.

Şi dacă s-a împământenit tradiţia mesei rotunde pe teme anti-HIV/SIDA, în cadrul căreia se pun pe tapet probleme, va fi păstrat şi obiceiul fundiţei umane, formate în memoria persoanelor care s-au stins, răpuse de cumplita maladie. Liceeni de la Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ din Reşiţa, purtând tricouri roşii, se vor prinde de mâini în fundiţa umană miercuri, 7 decembrie, în pauza mare (în jurul orei 10.50).