Caraş-Severin, Romania

Primăria municipiului Caransebeş a demarat, în această săptămână, o lucrare amplă, de reabilitare a trotuarelor. „Am aşteptat să crească temperatura aerului, pentru a putea demara această lucrare, dar am aşteptat totodată ca firma care a lucrat în Caransebeş pe programul ISPA şi a lăsat trotuarele într-o degradare completă să le refacă până la această oră. Văzând că nu au început nici o lucrare de acest gen, pe lângă faptul că primăria va aplica măsuri coercitive asupra firmei şi asupra AquaCaraş, am demarat această lucrare noi“, a precizat Marcel Vela, edilul-şef al municipiului Caransebeş.

1,1 de lei milioane pentru trotuarele din Caransebeş

Este vorba de o investiţie de 1.143.000 de lei, prin care vor fi reabilitaţi 11.142 de metri pătraţi de trotuare, iar în acest an se va schimba soluţia tehnică din varianta bituminoasă (utilizată până anul trecut) şi se va trece la utilizarea dalelor, pentru facilitarea accesului la lucrările pentru utilităţi (apă, gaz, electricitate). Vor fi, de asemenea, schimbaţi, 2.600 de metri liniari de borduri, vor fi reabilitate opt podeţe, iar zona centrală va fi finalizată până de Paşte, urmând ca restul lucrărilor să se încheie în aproximativ patru luni.

„Sperăm ca, dacă această experienţă se va dovedi pozitivă, să o extindem la nivelul întregului oraş. Banii sunt prevăzuţi integral de la bugetul local“, a mai precizat Vela.

Un nou supermarket la Caransebeş

Tot săptămâna aceasta au fost demarate lucrările pentru un nou supermarket în cartierul Pipirig, alături de care va mai fi realizată o galerie comercială. La intrarea Nord, în acea zonă va fi realizat un sens giratoriu. „Prin înţelegerea pe care am avut-o cu reprezentanţii supermarketului am convenit că acei constructori vor translata fântâna din Centrul civic, din faţa parcului, în acel sens giratoriu. Fântâna este una modernistă, care nu cadrează cu stilul baroc şi cu arhitectura veche a Caransebeşului“, a mai spus Marcel Vela. În locul rămas liber după mutarea fântânii, primăria are în proiect o altă fântână şi extinderea parcului „General Dragalina“ spre strada Episcopiei.

Primăria Caransebeş, partener cu Ministerul de Interne din Serbia

Primarul Vela a avut o întâlnire cu o firmă de consultanţă din Bucureşti, ce se află într-un stadiu avansat în cadrul unui proiect transfrontalier în care Primăria Caransebeş va fi partener cu Ministerul de Interne din Serbia şi cu comunitatea din Vârşeţ. Proiectul are o valoare de două milioane de euro, şi va fi evaluat de Comunitatea Europeană direct. Titlul acestuia este „Dezvoltarea şi organizarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din Caransebeş, respectiv Vârşeţ“. „Vom discuta în viitorul apropiat care va fi soluţia de dotări, iar una din ideile noastre a fost aceea de a achiziţiona un elicopter pentru SMURD“, a mai spus primarul din Caransebeş.

Flavius Rotariu