CARANSEBEȘ – Este vizată fosta conducere liberală de la Transal Urbis Caransebeș, care ar fi lăsat operatorul de salubritate și transport local într-o stare financiară dezastruoasă, cu datorii de milioane de lei!
La ultima ședință a Consiliului Local Caransebeș, cei doi administratori de la Transal Urbis, Mihai Minea și Romeo Cozma, au prezentat situația economică a societății și un plan de redresare, ambele cerute de aleșii locali într-o ședință anterioară.
Potrivit lui Minea, la 1 ianuarie 2021 erau datorii de 2,7 milioane lei către ANAF, 700 de mii de lei către Eco Bauer în urma litigiului juridic, alte 127 de mii de lei către haldina de la Drobeta Turnu Severin, plus restanțe către numeroși alți furnizori, în total aproape 5 milioane de lei. S-a mai reușit ceva din achitarea acestora, însă datoriile tot mari au rămas. Noii administratori se plâng și că fosta conducere nu a predat toate documentele societății.
„Nimeni n-a predat, nimeni nu ne-a lăsat nimic, au plecat și gata. Situația economică este cruntă, la 100 de angajați un deficit de aproape 5 milioane de lei este grav. Nu pot să înțeleg acumularea datoriei de 2,7 milioane de lei către ANAF, impozite pe salarii neplătite, dar am reușit totuși să o reeșalonăm pentru următorii cinci ani, la fel reeșalonăm și cu Eco Bauer. Acum problema cea mare e haldina de la Kaufland, ne costă cam 1 milion de lei să transportăm de acolo, avem termen de la Mediu. […] Un audit extern îl facem, dar și un audit va întâmpina aceeași problemă: nu mai este nimeni în firmă să dea documentele pe care le cere un audit”, a precizat Minea, care este și consilier personal al primarului Felix Borcean.
La auzul veștii că anumite documente nu mai pot fi puse la dispoziția unei firme de audit, useristul Dragoș Curelea a reacționat prin a cere să fie chemate alte organe. „Chemați pe cineva, DIICOT-ul sau pe altcineva, mai tare. La o firmă care plătește milioane din banii contribuabilor nu mai sunt actele?”, a întrebat Curelea, răspunsul venind tot de la Minea, care i-a spus că în calitate de acționar majoritar, Consiliul Local Caransebeș poate să sesizeze organele de control.
Ca măsuri luate deja, noul administrator a mai amintit deblocarea relației cu deponeul de la Lupac, unde s-a început de curând transportul gunoiului din Caransebeș, în paralel cu transportul la Drobeta Turnu Severin, care costă însă mai mult. Ca măsuri viitoare, sunt vizate, printre altele, ecologizarea haldinei din zona Gării Țiglărie, creșterea procentului de gunoi reciclabil, actualizarea contractelor pentru populație și agenții economici, dar și ajustarea corectă a tarifelor.
JCS-R.M.