Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Atât personalul se specialitate cât şi pacienţii sau aparţinătorii vor fi traşi la răspundere.

O serie de verificări iniţiate cu aproape o lună în urmă monitorizează condiţiile igienice din spitalele cărăşene, atât în ceea ce priveşte pacienţii internaţi, cât şi aparţinătorii şi, nu în ultimul rând, efectuarea rutinei de către personalul specializat.

„Vom înăspri foarte mult aceste controale şi vom ridica standardele. Asta nu înseamnă că va fi neapărat restricţionat accesul persoanelor în unităţile sanitare, pentru că acestea sunt subordonate consiliilor locale. Nu avem epidemii pentru a putea interveni la accesul în spitale. Trebuie respectate reguli de bază şi cei care se ocupă cu curăţenia în spitale, de la infirmiere şi până la monitorizarea din partea asistentelor şi a şefilor de secţie vor trebui să îşi sporească eforturile”, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană. Autorităţile nu consideră că accesul aparţinătorilor în baza unei taxe numite „de igienizare” ar putea reglementa situaţia, deşi asemenea practici au existat în județ. În principiu, înăsprirea condiţiilor de igienă vine şi pentru limitarea infecţiilor nosocomiale (intraspitaliceşti).

„E vorba despre germenii proprii spitalelor, nu cei pe care aparţinătorii i-ar putea aduce dinafară. E vorba de germenii rezistenţi la antibiotice. Pe parcursul anilor trecuţi, am avut în jur de zece cazuri de infecţii nosocomiale anual – cazuri izolate care nu justifică acţiuni speciale. Dar asta nu înseamnă că nu există un potenţial pericol”, a mai adăugat dr. Luca.

Flavius Rotariu