Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Primarul oraşului s-a întors recent din China, unde a făcut lobby pe lângă Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României, Excelenţa Sa Basil Vasilică Constantinescu, pentru a încerca relansarea mineritului în zonă. Adrian Torma a lansat ideea exploatării zăcământului de cupru de la Moldova Nouă de către chinezi, zăcământ care se află în prezent în proprietatea Ministerului Economiei.

În această direcţie, Primăria Moldova Nouă va trimite în perioada imediat următoare o scrisoare cu toate datele tehnice deţinute, precum şi cu facilităţile care pot fi oferite posibililor investitori.

„Importăm o mulţime de produse din China, cred că asta ar fi o bună oportunitate să şi exportăm ceva către ei. Să aducem valută în ţară şi în acelaşi timp să creăm locuri de muncă. Ar fi un pas important în renaşterea economiei acestui oraş, mai ales că avem tradiţie în minerit. Ar fi păcat să nu profităm de această şansă. Noi ca instituţie, nu avem prea multe pârghii în această speţă, am lansat ideea, am prezentat-o cât am putut de bine, a fost recepţionată pozitiv şi sperăm ca în cel mai scurt timp să avem şi rezultate concrete. Încercăm să ne promovăm cum putem şi să atragem un investitor serios şi de anvergură“, declară Adrian Torma.

Rămâne de văzut dacă aceste încercări ale administraţiei locale vor avea efectul scontat şi dacă, în viitorul apropiat, chinezii vor face pasul decisiv spre Moldova Nouă. Ar fi, într-adevăr, un salt important al economiei din întreaga zonă a Clisurii.

Flavius Militaru