REȘIȚA – Evenimentul organizat de Asociația Prietenii Munților și Centrul UBB are loc în 2-4 martie!
Pe 2 martie, de la ora 17:30, în foaierul și amfiteatrul Centrului UBB vor fi prezentate istoria concursului și alte informații legate de istoria schiului pe Semenic. În seara următoare, veteranii se vor întâlni pentru ședința tehnică necesară organizării concursului programat pe 4 martie, începând cu ora 10:00, zi în care sunt programate probele tradiționale de slalom, doage și schi fond. Seara va avea loc Balul Veteranilor, unde cupa mamă va fi atribuită unui veteran, ca semn al aprecierii întregii lui activități pe Semenic. De altfel, acest trofeu se transmite de la un an la altul începând din 1970, numele câștigătorului fiecărei ediții de atunci încoace fiind inscripționat pe soclul cupei.
Însă pe Semenic schiul se practică de peste 100 de ani. „Începuturile sunt legate de existența unei puternice comunități de etnie germană la Reșița, primul care a schiat pe Semenic fiind profesorul Bruno Windhager. În perioada interbelică se construiesc cabane, apar primele pârtii de schi. În anii războiului, pe Semenic se organizează cursuri de schi!”, aflăm dintr-un comunicat primit din partea celor da la Prietenii Munților.
De unde reținem că, în Reșița, au fost înființate mai multe secții de schi alpin și fond, precum Școala Sportivă, Clubul Sportiv Muncitoresc, Olimpia Reșița, care organizează cantonamente și concursuri. „În anii ‘60, se simte nevoia unei întâlniri periodice a oamenilor care, venind de mulți ani pe munte, se pot numi «veterani». Ei au organizat primele ediții ale «Cupei Veteranilor» începând cu anul 1966. În 2023, invităm iubitorii schiului, și nu numai, să ne cunoaștem, să ne revedem, să ne amintim și să scriem împreună istoria schiului pe Semenic, cu ocazia celei de a 50-a ediții a concursului!”, încheie Prietenii Munților.
JCS-Ionel Ivașcu