Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Foarte mulţi oameni internaţi în spitale cumpără medicamente, însă puţini sunt cei care ştiu că unele dintre acestea pot fi decontate chiar de spital.

Dacă îşi cumpără ei medicamentele, pot cere banii înapoi la externare. Pe lângă faptul că bolnavii nu ştiu acest lucru, nici medicii nu se grăbesc să-i anunţe. În plus, procedura de decontare este destul de greoaie. Potrivit legii, pacientul care a fost nevoit să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare necesare pentru tratament se poate duce, după externare, la casieria spitalului. Acolo depune o cerere, cu factura şi chitanţele, pentru a-şi încasa banii cheltuiţi. Bolnavii care vor să solicite banii trebuie să păstreze toate bonurile şi chitanţele de la achiziţiile făcute pe perioada internării. În judeţ, la spitalele din Reşiţa şi Caransebeş, doar două au fost solicitările făcute în acest sens.

„Am avut un singur caz până în prezent, o doamnă, care a solicitat în această iarnă decontarea unor bonuri de la farmacie pentru nişte medicamente de răceală. Nu a dat nicio reţetă prescrisă de vreun medic, dacă a vizat pe cineva, a făcut doar o cerere în scris şi a anexat nişte bonuri. Era vorba de medicamente cumpărate pur şi simplu de ea. Femeia nici măcar nu a mai venit să se intereseze de soluţionarea cererii. Spitalul cheltuie peste 3000 de lei pentru un singur pacient şi noi primim doar 1500 lei pentru el. Practic, în fiecare lună noi mergem pe un deficit şi, totuşi, spitalul încearcă să lupte ca să funcţioneze în continuare foarte bine“, ne-a informat Adina Miloş, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

„Nu este aşa simplu cu decontarea. În plus nu se decontează orice medicament, decât cele pentru care este contract cu Casa de Asigurări. Dacă medicul prescrie pacientului să îşi cumpere vitamina C nu i-o decontează nimeni. Sigur, este dreptul pacientului să depună dosarul pentru decontarea unor medicamente, managerul spitalului aprobă sau nu dosarul, însă procedura este cam greoaie. Am avut o singură solicitare în acest sens, dar la ora actuală nu avem“, ne-a spus Mihaela Popovici, managerul Spitalului din Caransebeş.