Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Contractele furnizorilor de servicii medicale au suferit modificări faţă de perioada de la începutul anului.

Deşi la începutul acestui an ministerul de resort a solicitat managerilor de spitale să găsească soluţii pentru reducerea cheltuielilor inclusiv prin reducerea numărului de paturi contractabile, s-a revenit la sentimente mai bune. Şi asta pentru că, în urma semnării contractelor cu CJAS, spitalele cărăşene au primit fonduri pentru paturi suplimentare faţă de anul trecut.

„Un motiv pentru creşterea amintită ar fi şi faptul că şi-au angajat medici. În principiu, numărul de paturi contractate pe județ nu a suferit modificări. Cele suplimentate au fost luate de la furnizorul privat de servicii de recuperare, deoarece, potrivit legii, prioritate au cazurile acute. Numărul farmaciilor aflate în relaţii contractuale a rămas acelaşi însă a survenit o modificare: eliberarea medicamentelor de pe reţetă poate fi făcută fracţionat (din medicamentele prescrise pe trei luni poate fi cumpărată cantitatea necesară pentru o singură lună – n.r.) şi, pentru început, va fi mai dificil pentru farmacişti“, ne-a declarat preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin. Monitorizarea cheltuielilor zilnice pe acest segment va fi dificilă pentru următoarele trei luni şi va trebui rezolvată situaţia în care pacientul nu va solicita eliberarea medicamentelor pentru perioada rămasă. Marea noutate a contractărilor pe acest an este contractarea serviciilor stomatologice, 30 de medici cărăşeni aflându-se în asemenea relaţii cu CAS.

„Avem contracte şi cu stomatologi din mediul rural pentru că acolo suma se măreşte. Există pentru aceştia un spor de 50% şi asta înseamnă peste 4.000 de lei un contract, ceea ce acoperă sumele necesare pentru copii, aşa cum se dorea“, a mai amintit Nicula.

Din păcate, în condiţiile în care anul trecut fondurile alocate stinseseră lista de aşteptare creată timp de mai bine de trei ani pentru dispozitivele medicale, aceasta s-a refăcut. Din 1 iulie a început finanţarea pe această componentă şi, ca urmare, cei care se află pe lista de aşteptate din luna mai 2013 vor primi notificări din partea CJAS pentru a-şi reînnoi recomandările din partea medicilor, valabile pentru 30 de zile. Potrivit datelor oficiale ale Casei de Asigurări, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa a contractat 727 de paturi, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş – 353, Oţelu Roşu – 80, Oraviţa – 211, Moldova Nouă – 117 şi Pro Vitam 10.

Flavius Rotariu