Cum să dai de patru ori mai mult pe un medicament? - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ingineria costisitoare este una simplă și te poate arde la buzunare chiar în centrul Reșiței!

E drept că prețurile medicamentelor reprezintă unul dintre cele mai mari secrete ale industriei, dar costurile piperate ale unei rețete pot fi îndulcite cu câte un card de fidelitate pentru fiecare lanț de farmacii în parte. Așa mai tai, din start, în jur de 10% din costuri, dacă nu chiar mai mult, atunci când prinzi sănătate „la ofertă“.

Numai în zona centrală a Reșiței, la două farmacii diferite, aceeași rețetă poate costa 250 sau 350 de lei. Diferența este surprinzătoare chiar între farmaciile sub același brand. Vânzătorii de medicamente ne spun că în spatele prețurilor se află o serie de cheltuieli care fac ca prețurile produselor să fie diferite. Iar din costuri mușcă serios chiria spațiului. Evident, cele mai scumpe sunt în centru, în complexurile comerciale sau cele cu deschidere la vreun bulevard, cele mai ieftine fiind cele de cartiere.

Chiar și așa, diferența este de la cer la pământ între shopping-ul online și cel din spatele unui zâmbet. Observăm o reclamă la un supliment alimentar pe care l-am găsit și o rețetă. Facem o primă încercare, la o farmacie. N-aveau card de fidelitate, iar plata se putea face doar cu banii jos, cash. Aveau o singură cutie din respectivul produs, dar îi lipsea fix capacul cu codul de bare. Capsulele erau 60, fix cât scria pe cutie. Prețul? „Stați să vedem, păi știți… nu putem da cutia. E la 1,3 lei pastila“. Aproape 80 de lei? Telefonul inteligent din buzunar mă ajută să găsesc un preț incredibil mai mic, de 20 și ceva de lei. La ofertă! Unu plus unu gratuit. Am spus: „Nu, mulțumesc! E prea scump!“. „Încercați în altă parte“, mi-a răspuns doamna, amabilă.

Am trecut pragul altei farmacii, mi se cere cardul de fidelitate și aflu alt uluitor preț, de 60 de lei. Era totuși o reducere serioasă, dar prețul era tot exagerat. Am trecut și pragul celei de-a treia unități. Multă lume, multe ghișee deschise. „Avem produsul? Parcă mai aveam 3 cutii“, spuse domnița zâmbitoare, după care s-a retras în micul depozit din spatele spațiului comercial. Revine. „Nu-l găsesc! Poate mă ajutați dvs, poate-l remarcați printre rafturi!“. Mă uit aproape disperat după prețioasa cutia cu mult verde… Nimic! Dispare din nou. Începusem să sar dincolo de limitele răbdării, dar de dragul jovialității căutătoarei am așteptat. Iar răbdarea mi-a fost răsplătită cu o ofertă 1+1 gratis. Totul la 34 de lei, cu cardul! Oferta nu era chiar cea mai ieftină, dar măcar ceva mai serioasă.

În consecință, dacă pentru sănătate aveți o listă lunară încărcată de produse, ar fi recomandat să bateți măcar o dată drumurile dintre farmacii. Nu de alta, dar economia ar putea fi una consistentă.

JCS-Antoniu Mocanu