Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Iată specificațiile esențiale de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți cel mai bun laptop ieftin.

Pentru a vă ajuta să alegeți laptopul la bugetul potrivit și să obțineți cea mai mare valoare pentru investiția dvs., vom enumera câteva din aspectele tehnice pe care va trebui să le luați în considerare când vă uitați la laptopuri ieftine. Începem cu sistemul de operare și ne uităm și la procesor.

Sistem de operare

Începem cu cel mai evident lucru: căutați un computer Windows sau un sistem de operare Chrome? Acestea sunt cele mai comune sisteme de operare găsite pe laptopurile ieftine.

Sistem de operare Chrome:

Chromebookurile sunt laptopuri cu buget redus, concepute pentru a rula sistemul de operare Chrome de la Google. Sistemul de operare nu necesită multă putere pentru a rula. Acest lucru permite producătorilor să utilizeze componente de bază și, în același timp, să contribuie la reducerea costurilor. Cu toate acestea, veți fi limitați la interfața browserului Chrome, la suita de aplicații Google și la aplicațiile din Chrome Web Store. Acestea sunt, în principal, aplicații bazate pe cloud, cu un număr mic de aplicații offline. În plus, Chromebookul acceptă acum aplicații concepute pentru tablete și smartphone-uri Android din Google Play Store.

Windows 10:

Laptopurile Windows, pe de altă parte, rulează sistemul de operare Windows 10 al lui Microsoft. Aici vă puteți bucura de cele mai bune aplicații desktop, precum și aplicații Windows Store. Descărcați și instalați software-ul desktop convențional sau vizitați Windows Store și descărcați aplicația în acest fel. De asemenea, puteți instala browserul Chrome Google și puteți adăuga extensii din Magazinul web Chrome. Totuși, nu veți putea instala aplicații Android din Google Play Store, deoarece este conceput pentru o altă platformă.

Laptopurile și tabletele mai mici, cum ar fi Surface Laptop și Surface Go, rulează sistemul de operare Windows 10S. Acest sistem de operare este limitat la rularea aplicațiilor din App Store-ul Microsoft. Acest lucru îi permite lui Microsoft mai mult control asupra calității aplicațiilor și a ceea ce poate funcționa pe dispozitive. Înainte de a lua în considerare un astfel de dispozitiv, enumerați aplicațiile pe care este probabil să le folosiți și căutați echivalente sau alternative din Windows App Store.

Ambele sisteme de operare au avantajele și dezavantajele lor. Dacă vă petreceți cea mai mare parte a timpului online, navigați pe web, verificați e-mailuri, ascultați muzică, vizionați emisiuni TV și filme, vă petreceți timpul pe rețelele sociale și scrieți un document ocazional pentru muncă, atunci ChromeOS este pentru dvs. Dacă doriți un laptop care face tot ce am menționat, plus vă permite să instalați software desktop și să utilizați suita de publicare desktop, atunci veți avea nevoie de sistemul de operare Windows 10.

Procesor

Performanța unui laptop se bazează în principal pe procesorul său. În centrul fiecărui computer se află procesorul său, uneori cunoscut sub numele de CPU sau unitate centrală de procesare. Gândiți-vă la el ca la un calculator de vârf. Se ocupă de toate calculele complexe din sistemul de operare, software-ul și aplicația pe care le executați și datele utilizatorului.

Este foarte important să alegeți procesorul potrivit de la început, unul care oferă cele mai bune performanțe pentru ceea ce vă puteți permite. Laptopurile ieftine folosesc în principal procesoare Intel Celeron, Intel Pentium și Intel Core i3. Veți găsi, de asemenea, laptopuri ieftine cu seriile AMD A6 și A9, precum și procesoarele din seria Ryzen 3.

În afară de viteză, adevărata performanță a unui CPU depinde de numărul de nuclee, dimensiunea memoriei cache, cât de largă este comunicarea dintre CPU și memoria RAM și cât de largi sunt canalele de date cu adaptorul de stocare și afișaj.

Din fericire pentru dvs., nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu toate acestea, deoarece puteți afla rapid online cât de performant este un procesor. Există tone de informații de referință și performanțe medii din lumea reală, bazate pe criteriile de referință transmise de utilizatori reali, trebuie doar să știți unde să căutați. Nota medie a procesorului se poate modifica în timp, pe măsură ce sunt încărcate mai multe rezultate de referință, așa că e important să verificați cele mai recente scoruri, înainte de a lua o decizie.