Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În vreme ce autorităţile reşiţene vorbesc despre o fraudă uriaşă, despre înmulţirea gunoaielor şi despre imposibilitatea legală de a acţiona, ar putea exista totuşi o soluţie.

La mijlocul lunii decembrie 2019, reprezentanţi ai municipalităţii se întruneau, alături de alţi factori implicaţi, pe Dealul Lupacului, pentru a prelua vechea haldină de gunoi, dar şi pentru găsirea unor soluţii. Obiectivul a fost „câştigat“ de Primăria Reşiţa, prin proces, însă zona este plină de gunoaie care fumegă. Preluarea a avut loc, însă găsirea de soluţii se lasă aşteptată.

Daniel Borduz, şeful ADI Intercom Deşeuri, ne-a explicat cum s-a ajuns la situaţia arătată de autorităţi, pe Dealul Lupacului: „În septembrie 2013, când am venit la ADI, găsisem un contract de deleagare între ADI şi Ecosal, firmă care ulterior a intrat în insolvenţă, în faliment. Am decis să nu mai prelungim cu Ecosal, în 2013, neavând licenţă pentru a efectua serviciul de deşeuri, de a opera aici, pe platforma de 3.000 de metri pătraţi. Apoi am demarat cu instituţiile abilitate procedurile necesare, s-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, ADI a primit acceptul ca să poată negocia pe situaţii de urgenţă cu o firmă licenţiată. Atunci am purtat discuţii cu Green Ecobauer şi cu Salprest Rampa, care au avut licenţă până în octombrie, noiembrie 2015. La acea vreme, Green Ecobauer ne-a înştiinţat că le expiră licenţa şi n-o vor putea prelungi, fapt pentru care noi am reziliat contractul cu ei în decembrie 2015, nemaiavând temeiul legal pentru a prelungi. Şi tot în decembrie 2015 am şi predat amplasamentul de 3.000 de metri pătraţi către Primăria Reşiţa“.

Şeful ADI Intercom Deşeuri ne-a spus că, „timp de un an şi jumătate, cât am monitorizat activitatea firmei Green Ecobauer, nu au depozitat aşa mare cantitate de deşeuri pe platformă“, ceea ce ar însemna că gunoaiele de acum, de pe vechea platformă, sunt de dată mai recentă, ulterioară rezilierii din 2015.

„Din ce am înţeles de la şedinţele la care am participat, ei au încasat banii, doar că au omis să transporte deşeurile plătite de către unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Caraş-Severin, deşi erau plătiţi pentru asta“, concluziona oficialul ADI. În viziunea acestuia, ar putea exista şi o soluţie, chiar în ograda lichidatorului: „Soluţia trebuia să vină şi de la lichidator! Să vedem ce bani mai are de încasat şi dacă aceştia acoperă cheltuielile pentru a transporta acest deşeu de aici, de la Reşiţa, la Oradea, la un alt deponeu autorizat“.

JCS-Antoniu Mocanu