Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Direcția de Sănătate Publică a prezentat câteva date referitoare la supravegherea condițiilor de muncă din județ.

Activitatea desfăşurată în cadrul Compartimentului de Medicina Muncii şi Laborator toxicologie industrială a DSP Caraș-Severin a vizat acţiuni derulate în cadrul programului naţional de sănătate pentru monitorizarea factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă. Acțiunile derulate pentru protejarea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din mediul de muncă au arătat că, din fericire, pe raza județului, între 2015-2016 nu au fost cazuri semnalate/declarate de cancer profesional.

În ceea ce privește bolile musculoscheletale în expunerea la efort fizic ridicat și manipularea de greutăți s-au colectat formularele de raportare a datelor de la agenţii economici şi au fost transmise către CRSP Bucureşti investigații de la 11 obiective economice investigate. Nu au fost declarate cazuri noi de boală profesională în urma monitorizării incidenței bolilor profesionale si a absenteismului medical.

„Au fost 38 de acțiuni de evaluare a factorilor de risc ocupaţionali prin supravegherea respectării condiţiilor de muncă şi a normelor igienico-sanitare în vigoare, cercetarea dinamicii noxelor profesionale în cursul proceselor tehnologice, comunicare, informare asupra riscului profesional în unităţi cu profil industrial. Au fost efectuate determinări ale factorilor de risc fizico – chimici: – determinări ale nivelului de zgomot 126 din care 27 depăşesc limita maximă admisă, determinări ale nivelului de iluminat 30, determinări toxicologice 624 din care 90 depăşesc limita maximă admisă“, ne-a declarat dr. Dragoș Luca, directorul DSP Caraș-Severin.

În ceea ce privește monitorizarea noxelor profesionale la locurile de muncă în timpul proceselor tehnologice (la solicitare contra cost), s-au efectuat 47 acţiuni, efectuându-se 95 determinări de zgomot, patru determinări de iluminat şi 495 determinări toxicologice.