Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Șeful județului povestește cum, împreună cu primarul Reșiței, a făcut scut în jurul directorului companiei de apă, pentru a transforma vechea societate, căpușată la limita supraviețuirii, într-una performantă!

Operatorul județean de apă, AquaCaraș, anunța zilele trecute că a reușit să câștige, cu sprijinul Consiliului Județean, cel mai mare proiect cu finanțare din fonduri europene din Caraș-Severin, în sumă totală de 1.003.485.868,57 lei, pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canal din județ. Dar cum s-a schimbat macazul și a reușit acest lucru o societate devalizată ani la rândul, considerată de unii drept o vacă bună de muls?

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a detaliat: „În octombrie 2020, la sfatul domnului Tipa Ilie, consilierul meu, care era la curent cu șansa județului nostru de a accesa anumite sume pe axa investițiilor în rețelele de apa și canal în localitățile cu mai mult de 2.000 locuitori, m-a informat de acest lucru. Am organizat o întâlnire pe această temă cu dl Filipescu, directorul de la AquaCaraș. Am aflat atunci că se discutase cândva de această oportunitate, dar nu a fost gajată cu șanse de reușită și s-a abandonat lucrul în această direcție. Volumul imens de efort necesar unui nou drum corect și căpușarea societății care se practica la acea dată, prin comenzile lipsite de performanță venite de la Consiliul Județean, au tăiat apetitul directorului și echipei de lucru a societății de apă și canal de a o apuca pe acest drum greu. Anume acela de a încerca să acceseze bani europeni pe această axă“, așa începe povestea unei finanțări istorice pentru AquaCaraș și pentru județ.

Ce s-a întâmplat mai departe? „Am cerut dlui Filipescu să se apuce de lucru, asigurându-l de tot sprijinul conducerii PNL de la CJ, spune Dunca. Atât eu cât și primarul Reșiței, dl Ioan Popa, am făcut scut în jurul acestuia, asigurându-i toate condițiile, astfel încât Filipescu și echipa de lucru de la AquaCaraș, să se poată apuca din nou de treabă. Succesul a venit la final de an 2022 prin semnarea celui mai mare contract de finanțare europeana din istoria acestei societăți. Și din istoria postdecembristă a județul. 1.000.000.000 de lei. Odată cu semnarea acestui contract, urmează să sosească în curtea societății comerciale, printre altele, și 86 de utilaje nou nouțe, pe fonduri europene, în valoare de 7,5 milioane de euro. Asta în comparație cu lopata, târnăcopul și roaba rămase în curtea AquaCaraș după vandalizare și decapitalizare“.

JCS-A.M.