Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Biblioteca orăşenească organizează, chiar la început de lună, două evenimente, primul fiind dedicat copilăriei. În cadrul celui de-al doilea, scriitorul Radu Theodoru îşi va prezenta volumul „Roman de dragoste”, lansat anul trecut.

Biblioteca Orăşenească „Tata Oancea” din Bocşa deschide luna iunie cu două evenimente. În primul caz, instituţia colaborează cu Centrul de Tineret Bocşa Vasiova pentru o altfel de zi a copilului, derulată duminică, 1 iunie, de la ora 11.30, sub cupola Bisericii Ortodoxe „Naşterea Maicii Domnului” din Bocşa Vasiova. Gazda evenimentului este preotul Doru Melinescu, iar programul cuprinde prezentarea scenetei „Porni Luceafărul…”, o adaptare după poemul „Luceafărul”, de Mihai Eminescu, ce va fi pus în scenă de tineri coordonaţi de prof. Stela Boulescu.

În 4 iunie, de la ora 13.00, sub cupola bibliotecii bocşene, în Sala Biblionet, se va derula o întâlnire cu scriitorul Radu Theodoru, prilej cu care acesta îşi va prezenta volumul „Roman de dragoste”, ce a fost lansat în a doua jumătate a anului trecut. Vor prezenta criticii şi istoricii literari Cornel Ungureanu şi Alexandru Ruja, şi prozatorul Ion Marin Almăjan.

Evenimentul este organizat de instituţia gazdă, în colaborare cu filiala timişeană a Uniunii Scriitorilor din România, cu susţinerea Primăriei şi a Consiliului Local Bocşa, după cum ne-a informat Gabriela Şerban, managerul bibliotecii bocşene. Aceasta a făcut o scurtă biografie a scriitorului, precizând: „S-a născut la 17 ianuarie 1924 în Ineu, judeţul Arad şi este absolvent al Liceului «C.D.Loga» din Timişoara, al Şcolii de ofiţeri de aviaţie din Bucureşti, al Şcolii speciale de ofiţeri de aviaţie – pilot de vânătoare, absolvent al Facultăţii de Istorie – filozofie a Univeristăţii Bucureşti (studii întrerupte în 1948 pe motive politice), deţinător al unui brevet «Skipper de croazieră», a debutat în 1953 şi este unul dintre cei mai prolifici scriitori de romane istorice. Activitatea politică este cea a unui român frământat de problemele ţării, a unui bun cetăţean care caută soluţii de rezolvare a unor stări din anumite perioade istorice. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru de onoare al Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice Aromâne «Andrei Şaguna», membru de onoare al Yacht Club Român şi preşedinte executiv, din 1996, al Fundaţiei «Mareşal Ion Antonescu». Printre distincţiile primite se numără medalia «Mitropolit Andrei Baron de Şaguna», premiul «Ion Creangă» al Academiei Române în 1976, Ordinul «Meritul Cultural» clasa a IV-a, Medalia Muncii, «Virtutea ostăşească» clasa I şi «Crucea veteranilor de război»”.

JCS-Antoniu Mocanu