Caraş-Severin, Romania

VRANI – Ne referim la proiectele depuse pe PNRR de Primăria Vrani, care au în vizor căminele culturale și școala!

Este vorba despre edificiile culturale din satele Ciortea și Vrani, pentru care a fost depus un proiect comun în vederea eficientizării energetice. Conform primarului Răzvan Otiman, proiectul se ridică la 1,4 milioane de lei, bani cu care vor fi anvelopați pereții, se va schimba acoperișul, se vor face grupuri sanitare moderne și vor fi puse panouri fotovoltaice. „Avizele sunt gata, se lucrează la proiectul tehnic care cam în două săptămâni va fi gata. După care urmează licitația!”, ne-a declarat edilul.

Școala va fi dotată cu echipamente moderne, însă se vrea și eficientizarea energetică. După ce școlile din satele Ciortea și Iertof au fost închise, singura școala funcțională este cea din centrul de comună. Aici învață în jur de 120 de elevi în clasele I-VIII și la grădiniță. Primăria a depus pe PNRR un proiect în valoare de 523.000 de lei pentru dotarea școlii cu echipamente digitale, mobilier și materiale. „Am depus toată documentația și etapele merg foarte repede, pentru că este vorba despre achiziții de materiale. Estimăm că, în luna ianuarie, vom putea trece la achizițiile efective.”, s-a referit primarul la acest proiect.

Se dorește și eficientizarea energetică a clădirii, însă în acest caz lucrurile nu mai merg la fel de repede. Asta deoarece clădirea e veche, iar expertiza tehnică a stabilit că se încadrează în clasa R3 de risc seismic. După îmbunătățiri, s-a încadrat în clasa R2, dar nici așa n-a fost ușor, pentru că primăria trebuia să cofinanțeze 60% din valoarea proiectului. Asta deoarece lucrările de eficientizare energetică nu le includ și pe cele necesare la structura clădirii. Așa se face că primăria a întocmit un studiu de fezabilitate pentru eficientizarea energetică a școlii, studiu pe care-l păstrează la sertar, gata să-l depună când se va ivi ocazia. „Am vrut să depunem proiectul pe AFM, apoi pe PNRR în locul celor două cămine culturale. Dar nu se încadrează pentru că, după normele actuale, trebuie să se intervină la structura clădirii. Suma necesară se ridică la aproximativ 2,5 milioane de lei, deci cofinanțarea noastră ar fi fost cam 1,5 milioane de lei. Mult peste puterile noastre!”, am aflat de la Răzvan Otiman. Momentan, proiectul este în așteptare, însă nu uitat. Pentru că, din discuțiile primarului cu specialiștii, prin ADR Vest s-ar putea deschide o sursă de finanțare pentru tot ceea ce ține de școli.

În așteptarea banilor de școală de la ADR Vest, primăria are în vedere și căminul cultural din centrul de comună. O altă clădire veche al cărei acoperiș are nevoie de reparații capitale, pentru care au fost alocați 300.000 de lei din bugetul local.

JCS-Ionel Ivașcu