Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ioan Popa, atent la soarta casei de cultură și a vechilor locomotive piese de patrimoniu!

Prețul de 6 milioane de euro, la care a fost evaluat edificiul cultural, este considerat uriaș. De aceea, primăria va interveni atunci când va considera că valoarea de achiziție va fi una rezonabilă, lucruri care au fost transmise și Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. „Clădirea are 11.000 mp, cea mai mare casă de cultură din țară, cu 1.000 mp mai mult decât Hotelul Semenic care e evaluat la 1,6 milioane de euro și nu-l ia nimeni. Vrem să modernizăm partea de spectacole și să mutăm structura primăriei. Partea de administrativ a casei de cultură ar putea găzdui toată primăria, care acum e împărțită în diverse părți ale orașului. M-aș bucura să fim toți în același loc, dar nu la un asemenea preț”, a declarat primarul Reșiței.

Ioan Popa s-a referit și la cele două locomotive fabricate la Reșița și aflate în prezent la Ploiești, pe care primăria vrea să le aducă „acasă”. Până acum, au fost perfectate toate documentele, însă problema ține de transport, fiind vorba de piese de patrimoniu, clasa A. „Una este într-o stare rezonabilă, cealaltă e într-o stare foarte rea. Vom discuta din nou cu ministrul Grindeanu ca să încercăm să găsim un «împingător» care să împingă locomotivele cumva spre Reșița. Trebuie trase de o altă locomotivă, iar în spate mai trebuie ceva ca să nu se întâmple nimic pe drum, fiindcă locomotivele pe care vrem să le aducem sunt foarte vechi și n-au mai circulat de mult. Suntem în discuții cu CFR Infrastructură pentru a găsi o soluție. Sper să reușim în următoarea perioadă să aducem locomotivele, pentru că anul acesta este unul aniversar”, a încheiat Popa.

Precizăm că primăria a demarat încă din primăvară demersurile pentru aducerea celor două locomotive. Regionala CFR Timișoara și-a dat acordul ca ele să fie găzduite pe linia 6 a gării Reșița Sud, linie care este una de garare. Aici se dorește și aducerea unei vechi coloane de apă care, până astă vară, a fost amplasată în zona gării Reșița Nord.

JCS-Ionel Ivașcu