Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – E vorba de prime de aproape 20.000 de lei în total pentru patru angajați ai Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), acordate de managerul Adrian Dumbravă în luna mai, cu o zi înainte de a veni în consiliul local și a vorbi chiar despre insolvența unității spitalicești!

Ciudata situație a fost adusă în atenția consilierilor locali de liberali, prin liderul de grup, Alin Purdescu, care a cerut lămuriri în acest sens administratorului public Florin Bogdea, care este și președintele Consiliului de Administrație (CA) al SMUC: „Poate ne poate lămuri domnul city manager. Am văzut în mediul on-line și ar trebui să ne spuneți dacă e real sau nu. Am văzut că s-au dat niște prime la spital. Domnul manager ne spunea că ar exista posibilitatea declarării insolvenței spitalului și atunci dăm prime? Sunt reale sau nu sunt reale?”.

Bogdea a răspuns imediat, precizând că situația apăruta în online și prezentată de Purdescu este una cât se poate de reală, însă decizia de acordare a primelor aparține managerului Dumbravă. Pe de altă parte, președintele CA al spitalului i-a informat pe aleșii locali că Dumbravă a reușit în scurt timp să reducă pierderile lunare ale SMUC cu mai bine de 60 la sută. „Da, este real, s-au dat niște prime, am pus și eu întrebarea și domnul manager mi-a răspuns că el e obișnuit din mediul privat că anumite persoane care-l ajută foarte mult în activitate ar fi bine să le premieze. Acesta a fost răspunsul dânsului. Nu sunt de acord cu aceste prime, nici primarul nu a fost de acord, aveți tot dreptul să-l întrebați pe manager când vine în consiliul local de ce a acordat acele prime. Consiliul de Administrație nu a știut de acele prime, nu m-a întrebat nimeni când s-au dat acele prime, a fost decizia managerului. Într-adevăr, spitalul, financiar, stă destul de prost, totuși managerul a reușit să reducă acele pierderi de 1 milion de lei pe lună la doar 300.000, s-au făcut progrese, dacă reușește să reducă la zero pierderile, până la urmă poate să dea și prime”, au fost explicațiile lui Florin Bogdea pentru consilieri.

A intervenit și liderul grupului PSD, Petru Schinteie, care a adăugat că primele s-au acordat în urma propunerii venite de la Sindicatul Sanitas din spital, prilej pentru o întrebare, retorică evident, din partea aleșilor: „Sindicatul știe ce datorii sunt?”.

Dialogul a continuat cu acuze venite din public, de care nu au scăpat directorul medical Singh sau un alt angajat al spitalului, Dan Isac, dar și două angajate de la Resurse Umane: „Ce au făcut cele două doamne de la Cadre de au luat prime?”. „Lăsați, nu mai întrebați!”, a replicat Codruța Cristescu, consilier PRO România, cuvintele acesteia stârnind hohote de râs în sală.

Ce au făcut cei patru să merite aceste prime, a spus a doua zi după ședință managerul Adrian Dumbravă, potrivit căruia primele s-au acordat acelor angajați care în pandemie au ajutat la refacerea ambulatoriului. „Oamenii trebuie motivați. Și pe vremea vechii conducerii oamenii au fost premiați, însă pentru că au fost toți la grămadă nu s-a sesizat nimeni. Dacă oamenii sunt motivați își dau interesul și asta vreau să văd, motivare și responsabilitate”, și-a motivat Dumbravă decizia, precizând că prime vor fi acordate și altor angajați ai spitalului. Evident, celor care merită!

JCS-R.M.