Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Oana Chirilă, şefa Herculane Project, susţine că deşi o întristează prăbuşirea Cascadei Bigăr, nu crede că este cazul unui proiect de reconstrucţie al acesteia!

„Consider că județul are o gamă completă și integrată de resurse atât naturale, cât și culturale și istorice. Însă nu cred că e cazul unui proiect de restaurare și reconstrucție al cascadei Bigăr, cu tot respectul pentru domnul Vela. Bigăr se transformă, acestea sunt procesele naturale. Intențiile sunt bune, dar cred că multe alte zone din județ au nevoie de investiții în infrastructura turistică. La 67 km distanță de Bigăr avem locul ce ar putea (re)deveni Perla Europei. Da, vorbesc despre Băile Herculane: aici este nevoie de un proiect naţional de restaurare! Zeci de monumente așteaptă, izvoarele așteaptă, comunitatea așteaptă, iar potențialul este enorm. Centrul istoric poate susține atât activități în domeniul balnear/spa, cât și activități culturale, de cercetare sau chiar sportive. Noi am făcut un calcul numai pentru o clădire, dar vreau să vă spun că investiția acolo ar dezvolta economic nu doar județul, ci și întreaga regiune“, susţine cunoscuta arhitectă de la Băile Herculane.

Mai mult, Oana Chirilă crede că e necesară o strategie națională clară cu privire la valorificarea resurselor naturale și culturale precum cele din Caraș-Severin: „Știu că noua administrație județeană are în plan multe proiecte pentru infrastructura turistică și asta mă bucură enorm. Proiectele respective au nevoie de susținere, fiindcă încurajează ciclismul, drumețiile și conectarea orașelor și a comunelor ce dezvoltă activități turistice. Sunt multe lucruri foarte faine care se întâmplă în Caraș, de la toate activitățile de pe Muntele Mic la drumețiile către cătunele izolate; de la excursiile pe Clisura Dunării la festivalul de cățărat de la Herculane și lista continuă. (…) Gata, sper să nu supăr pe nimeni“.

JCS-Nina Curiţa