Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Al doilea val al pandemiei a dat peste cap debutul noii stagiuni, dar asemenea altor trupe din ţară, Teatrul de Vest s-a adaptat condiţiilor!

Spre deosebire de actorii sau artiştii care sunt pe cont propriu, teatrele de stat au avantajul că, indiferent de restricţiile impuse de autorităţi, nu depind de biletele vândute. Asta nu înseamnă că nu fac nimic şi salariul merge. Din contră, s-au adaptat, fac repetiţii, ţin spectacole online, aşteaptă vremuri prielnice pentru a descreţi frunţile unui public consecvent, care-i apreciază pe măsura talentului lor. Aşa că, spectacolul trebuie să continue…

Şi continuă, totuşi cu o nouă premieră, „Fiul lui Gulliver“ după Jonathan Swift, în regia lui Dan Ţopa, cu Robert Danci, Rusalina Bona, Marius Tudor, Ana-Maria Cizler, Andrada Samoilă şi Sorin Fruntelată. Premiera ar fi trebuit să aibă loc la Reşiţa, ieri, 23 octombrie 2020, de la ora 18.00, cu public, în sala de spectacole de la Palatul Cultural. N-a fost să fie, fiindcă avem peste 3 la sută incidenţa infectărilor cu noul coronavirus, dar spectacolul a avut loc „live“, online. Despre acest nou spectacol pe care l-a regizat la Reşiţa, Dan Ţopa a precizat: „Fiindcă anul acesta s-au împlinit 275 de ani de la moartea autorului, cred că acest spectacol este şi un omagiu adus lui Swift. Spectacolul este un pic atipic, fiindcă nu este numai în ţara Lilliput, nu este numai în ţara uriaşilor, este şi în ţara cailor, şi în ţara matematicienilor şi a oamenilor de ştiinţă. Este un drum iniţiatic pentru fiecare dintre noi. Fiecare dintre actori are câte trei-patru roluri, eu zic că sunt patru spectacole într-un spectacol, sunt peste 30 de costume, s-a lucrat foarte mult la decoruri, actorii sunt acolo unde trebuie şi eu cred că e o bucurie pentru noi, toţi, spectacolul acesta şi o reuşită“.

Managerul Teatrului de Vest, Florin Gabriel Ionescu, a spus cum se va desfăşura, cea de-a III-a ediţie a festivalului de teatru pentru copii: „Am început stagiunea cu repetiţiile la acest spectacol, premiera ar fi trebuit să se desfăşoare cu public, dar datorită faptului că s-a depăşit incidenţa infectărilor cu Covid la Reşiţa şi avem peste 3 la sută la mia de locuitori, premiera a avut loc online, atât pe pagina de Facebook a teatrului, cât şi la Banat TV. Sâmbătă, 24 octombrie, vom deschide festivalul «Lumea poveştilor», ediţia a III-a, la Caransebeş, unde încă e voie să se joace, deci premiera «Fiul lui Gulliver» va avea loc acolo, de la ora 17.00. Festivalul din acest an este o ediţie specială, fiindcă nu se mai desfăşoară pe parcursul a nouă zile, ci în trei weekend-uri. Asta datorită faptului că nu ne mai putem baza pe copiii care veneau cu profesorii de la şcoală în timpul săptămânii. Primul weekend, în 24 şi 25 octombrie, se joacă la Caransebeş, iar dacă va scădea sub 3 la sută coeficientul incidenţei infectărilor, poate vom muta festivalul la Reşiţa, dacă nu, vom rămâne la Caransebeş şi în următoarele două weekend-uri. Înainte de a juca noi premiera, Teatrul pe Roţi din Arad are o paradă cu o marionetă gigant în faţa Casei de Cultură «George Suru». A doua zi va veni Teatrul Merlin din Timişoara, iar în săptămânile următoare vor veni teatrele din Târgu-Jiu, din Râmnicu-Vâlcea şi din Cluj“.

JCS-Alexandra Gorghiu