Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – De interes pentru municipalitatea reșițeană rămân, alături de Casa de Cultură, atât muzeul și vilele UCMR, cât și Furnalul nr. 2!

Există posibilitatea unei dări în plată în ceea ce privește Casa de Cultură a Sindicatelor, clădire de a cărei achiziție a fost și este interesată Primăria Municipiului, afirmă primarul Ioan Popa. „Lucrăm acum, împreună cu cei de la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), să vedem dacă ne poate fi transferată fără sultă, iar dacă reușim să o luăm, va trebui să vedem cu ce bani o punem la punct, fiind vorba despre o clădire de 10.000 de mp! Dacă luăm în calcul o investiție de 500 de euro/mp, ar însemna 5 mil. de euro.“, a declarat acesta.

Clădire reprezentativă (chiar dacă nu este monument), Casa de Cultură a fost scoasă la licitație de către Administratorul Judiciar al UCM Reşiţa SA încă din octombrie 2022, cu circa 6 mil. euro + TVA. Deși până în august 2023, după 30 de ședințe, prețul de strigare a scăzut la jumătate, a rămas tot mult prea mare, din punctul de vedere al Primăriei. „Ei cer acum pe la 2,5 milioane de euro. Să mai coboare până la 1 milion și mai discutăm!“, a explicat Popa.

În ceea ce privește preluarea altor clădiri, rămase în patrimoniul UCMR după vânzarea liniei de afaceri către UCMHR, Primăria poartă o corespondență cu Administratorul Judiciar, la finele lunii martie fiind transmisă către acesta o nouă ofertă pentru achiziționarea unor bunuri mobile și imobile ale UCMR. Pentru clădirea „Cadre“, cu un teren de 2.179 mp şi bunurile mobile aferente Primăria e dispusă să plătească 92.044 euro, pentru „Muzeu“, cu terenul de 336 mp şi bunurile mobile aferente (inclusiv machetele) 132.591 euro, iar pentru obiectivul „Vile“, adică „Vila Roșie“, „Vila Oaspeți (Veche)“ și remiza, precum și alte construcții dintr-un perimetru de 63.986 mp, 369.915 euro.

În legătură cu această ofertă, în aprilie, Administratorul Judiciar a transmis Primăriei solicitarea creditorului garantat Serraghis Loan Management ltd ca oferta să fie completată și suplimentată cu suma de 154.700 euro. Prin urmare, există preocupare atât pentru preluarea acestor clădiri, unele dintre ele de patrimoniu, clasa B (vilele). La fel ca în cazul Casei de Cultură, fondurile necesare reabilitării clădirilor reprezintă o altă preocupare și una deloc neglijabilă, ținând cont că, de pildă, doar cele două vile ar necesita fiecare câte 2,5-3 milioane de euro pentru a fi readuse „într-o zonă civilizată“. În condițiile în care fondurile pentru pentru asemenea intervenții sunt extrem de limitate, la nivel de ADR fiind vorba de 17 milioane pentru toată regiunea Vest (și acelea pentru monumente de clasă A), banii pentru o viitoare reabilitare ar putea fi accesați prin intermediul proiectului „Dezvoltare Teritorială Integrată «Banatul Montan, ținutul minelor»“, o inițiativă comună a 15 UAT din județ.

În ceea ce privește Furnalul nr. 2, monument de clasă A, precizează primarul Ioan Popa, „este o idee pe care am avut-o tot timpul în minte, n-am abandonat-o niciodată. În ultimii ani am avut o deschidere tot mai mare a celor de la Artrom, în speță a directorului Romulus Ioan căruia îi mulțumesc pe această cale. O eventuală preluare a furnalului ar trebui să asigure izolarea acestuia față de fluxurile lor tehnologice, pentru a nu le pune în dificultate activitatea economică. Eu vă spun sigur că furnalul va ajunge în proprietatea Reșiței, la un moment dat, însă trebuie găsiți bani pentru reconversia lui.“

Pentru că, trebuie să o recunoaștem, lipsa banilor poate reprezenta un serios impediment, mai ales când, oricât ne-am prețui declarativ patrimoniul, participarea la un demers civic de genul „un leu pentru furnalul meu“ ar fi greu de imaginat.

JCS-Walter Fleck

FOTO: Bogdan Andrei Mihele

Adaugă comentariu