Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Caransebeșenii care au trecut recent prin zona centrală au avut parte de o situație nemaiîntâlnită. Dintr-o mașină a Episcopiei a fost coborât un sicriu cu o persoană decedată și dus la capela din subsolul Catedralei Episcopale, acolo unde trupul neinsuflețit a fost lăsat peste noapte. Primarul Caransebeşului a declarat că nu vrea morţi plimbaţi prin centrul municipiului!

Mai mulți cetățeni s-au arătat indignați de această situație, spunând că nu este normal să-ți plimbi copilul prin centru și să vadă sicrie cu morți. Situația a ajuns și în atenția municipalității.

„Am aflat cu surprindere de acest lucru extrem de neplăcut, ca în centrul orașului, chiar la parterul catedralei, să existe o astfel de firmă (de servicii funerare – N.R.). Nu am discutat cu Preasfinția sa, nu știu care este opinia dumnealui despre acest lucru, dar cred că, într-un oraș civilizat, o astfel de activitate nu poate să se desfășoare în buricul târgului. Aici sunt tot felul de ceremonii, lumea vine să se plimbe, să se simtă bine, să se relaxeze și să ai de a face cu ceremonii mortuare, să auzi fanfare mortuare, să vezi sicrie este absolut de neconceput. Chiar dacă au autorizație pentru așa ceva, lucrul acesta trebuie să dispară din centrul orașului”, a declarat joi dimineața primarul Felix Borcean.

Imediat a apărut și reacția Episcopiei Caransebeșului, care își cere scuze pentru disconfortul creat cetățenilor. „Ca urmare a situației în care Episcopia Caransebeșului a acceptat depunerea unui corp neînsuflețit la capela din subsolul Catedralei Episcopale, facem următoarea precizare: potrivit HCL nr.38/1995, spațiul din demisolul catedralei este prevăzut şi intabulat ca paraclis (capelă). În acest temei, la solicitarea aparținătorilor, cu domiciliul în altă localitate, s-a acceptat depunerea în capela din demisolul Catedralei Episcopale. Ulterior, am luat act că pentru depunere este necesar un alt tip de autorizație, însă pentru a nu perturba serviciul religios s-a acceptat această situaţie. Pe cale de consecință, Episcopia a fost sancționată de către Poliţia Locală din municipiu. În concluzie, Episcopia Caransebeşului îşi cere scuze atât beneficiarilor, cât şi cetăţenilor care s-au simţit deranjaţi de această situaţie delicată”, precizează părintele Casian Ruşeţ, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Caransebeşului.

Trebuie precizat că, recent, Episcopia Caransebeşului și-a deschis o firmă de servicii funerare, care funcționează chiar în zona centrală a municipiului.

Răzvan Mihalcea