Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cea mai mare parte a încasărilor din taxe vamale şi TVA în primele opt luni ale acestui an provine din importul de fontă din Serbia!

Potrivit informării prezentate Colegiului Prefectural de către conducerea Biroului Vamal Naidăş, actualul plan de încasări la buget a fost realizat în proporţie de 75,24%, iar dacă ar fi să luăm în considerare şi TVA amânată la plată, proporţia e de 108,58%. În cifre, este vorba despre un plan de 3,27 milioane de lei, încasări de 2,46 milioane de lei şi TVA amânată de 1,09 milioane de lei. „Încasările la bugetul de stat reprezintă taxele vamale şi TVA încasată la operaţiunile de punere în liberă circulaţie a mărfurilor de provenienţă Serbia, în special materiale de construcţii (cărămidă, ţiglă şi nisip) şi fontă (materie primă pentru combinatul siderurgic din Reşiţa).“, a precizat şeful Biroului Vamal Naidăş, Cătălin Zărnescu.

Încasările de drepturi vamale de la persoanele fizice au fost de doar 45.842 de lei, aceasta explicându-se prin faptul că este permisă introducerea în ţară de bunuri în scutire de taxe vamale şi TVA în limita unei valori globale de 300 de euro/călător, cu condiţia ca bunurile să nu fie importate în vederea comercializării. „Un accent deosebit s-a pus pe întărirea controlului vamal în vederea limitării fenomenelor de contrabandă şi evaziune fiscală cu produse accizabile!“, a adăugat Zărnescu, potivit căruia în opt luni au fost încheiate 3 procese verbale de contravenţie cu avertisment, au fost confiscate 338 de pachete de ţigări, 50 de litri de alcool şi 5,39 g de substanţe interzise (canabis). Numărul amenzilor şi cantitatea bunurilor confiscate nu impresionează, spre deosebire de creşterea activităţii pe segmentul traficului de călători: de la 52.055 autoturisme şi 152.503 de călători în 2022, la 193.819 călători în 2023, adică o creştere de 33% la autoturisme şi 27% la numărul de călători.

Printre problemele cu care se confruntă, şeful Biroului Vamal Naidăş, Cătălin Zărnescu, a menţionat lipsa uniformelor de serviciu şi a echipamentului de lucru, în cazul unor lucrători vamali termenul de doi ani de la ultima dotare fiind de mult depăşit, în timp ce alţii nici nu l-au primit vreodată. De asemenea, lipsa scanerelor pentru camioane şi bagaje reprezintă un impediment pentru îmbunătăţirea activităţii de control.

Chestionat de prefectul Ioan Dragomir asupra stadiului în care se află reforma Administraţiei Vamale începută în 2021, Zărnescu a răspuns că, în opinia lui, aceasta s-ar afla „într-un punct destul de ridicat, din punct de vedere al asigurării cu personal. Suntem la capacitate azi, avem 24 de angajaţi din 24!“

Mulţumind pentru opinie, prefectul Dragomir a concluzionat că Vama mai are multe de făcut, de vreme ce „dacă n-aţi primit uniformele după doi ani de reformă, este şi ăsta un semn de întrebare“!

JCS-Walter Fleck