Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În urma unei ordonanţe de Guvern, APDRP devine AFIR şi preia integral patrimoniul şi responsabilităţile.

În vederea îmbunătățirii capacității instituționale pentru implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit se reorganizează şi devine Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Ordonanța ce stabilește cadrul legislativ de organizare și funcționare a agenţiei va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Modificarea vine ca urmare a „necesității de optimizare a activității, în sensul debirocratizării și eficientizării proceselor derulate de instituție“ cum se precizează pe site-ul instituţiei.

Procesul de reorganizare a APDRP presupune inclusiv aplicarea unor sisteme de management performante care vor asigura reducerea duratei de analizare a solicitărilor de finanțare, descentralizarea unor activități la nivelul structurilor județene ale Agenției, un control mult îmbunătățit al utilizării fondurilor plătite, eliminarea unor procese complexe și greoaie (exemplu concret în acest sens fiind simplificarea procesului de achiziție de bunuri de către beneficiarii privați prin întocmirea de către Agenție a Bazei de date cu prețuri de referință), reducerea timpului necesar pentru solicitarea fondurilor europene (un alt exemplu concret este implementarea sistemului de depunere on-line a Cererii de finanțare pentru majoritatea măsurilor de investiții disponibile prin PNDR).

Reorganizarea Agenției va asigura derularea în bune condiții a managementului PNDR 2007 – 2013, precum și absorbția eficientă a fondurilor europene puse la dispoziția României prin PNDR 2014 – 2020.

FR