Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Banii vor asigura introducerea a 750 de kilometri de noi rețele de gaz în 31 de unități administrativ-teritoriale din Caraș-Severin, adică 40 % în total!

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Valea Carașului – Valea Almăjului – Clisura Dunării a depus cererea de finanțare, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“, pentru rețeaua de alimentare cu gaze naturale, demers care se adresează unui număr de 31 de unități administrativ-teritoriale. Proiectul „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Valea Carașului – Valea Almăjului – Clisura Dunării“, unde Consiliul Județean Caraș-Severin este membru, vizează 31 de UAT-uri, care totalizează 85 de localități cu o populație totală ce depășește 75.000 de locuitori.

Sunt pe listă pentru a avea gaz localitățile: Bănia, Berliște, Berzasca, Berzovia, Bozovici, Cărbunari, Ciclova Română, Ciuchici, Coronini, Dalboșeț, Eftimie Murgu, Gârnic, Grădinari, Lăpușnicel, Lăpușnicu-Mare, Măureni, Moldova Nouă, Naidăș, Oravița, Pojejena, Prigor, Răcășdia, Ramna, Sasca Montană, Sichevița, Socol, Șopotu Nou, Ticvaniu Mare, Vărădia, Vermeș și Vrani.

În total, PNI „Anghel Saligny“ aduce 2.500 de kilometri de rețele de distribuție a gazelor naturale la nivel național, dintre aceștia 750 fiind în Caraș-Severin. Asta înseamnă, în județul nostru, 33.941 de branșamente, bugetul implementării fiind de 1.014.390.358,21 lei. Din declarațiile președintelui ADI Gaz, Ion Chisăliță, primarul orașului Moldova Nouă, am reținut că „aducerea gazelor naturale în gospodăriile cărășenilor este ideea pe care primăriile implicate în asociație, alături de Consiliul Județean, luptă să o materializeze, întregul demers având ca scop facilitarea accesului spre condiții decente de trai, așa cum se întâmplă în alte zone ale României“.

Edilul apreciază că este pentru prima dată când în Moldova Nouă există un demers oficial pe tema introducerii gazului metan în locuințele oamenilor, iar acum munca depusă face ca documentele întocmite să nu rămână prăfuite în vreun sertar. Lucru care însemnă enorm pentru județul nostru. „Pentru fiecare șef al administrației publice locale, aducerea gazului este echivalentul aducerii de investitori și implicit a creșterii economice, deoarece asta este menirea noastră, a primarilor, să aducem bunăstare comunităților pe care le păstorim. Acum, dat fiind faptul că s-a mai făcut un pas înspre materializarea acestui proiect, vreau să fac un apel la reprezentanții județului Caraș-Severin în Parlamentul României (senatori și deputați), indiferent de culoarea politică, să ne vină în sprijin, să militeze la rândul lor pentru ca această investiție să cunoască materializarea. Oamenii din județul Caraș-Severin merită să trăiască în condiții decente și civilizate”, a subliniat Ion Chisăliță.

JCS-Antoniu Mocanu