Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Casa de Cultură a Studenţilor din Reşiţa a organizat o expoziţie foto-documentară sub acest generic pentru a marca 250 de ani de industrie reşiţeană, evenimentul major al anului 2021!

Expoziţia este gândită ca un eveniment premergător acestei aniversări, dar şi ca omagiu adus lui Ioan Mato, fotograf și cineamator în cadrul cineclubului „Siderurgistul“ din Combinatul Siderurgic Reșița. Cele 23 de fotografii alese de fiul fotografului, Jancsi Mato, care este şi curatorul expoziţiei, sunt expuse pe fața exterioară a gardului Muzeului Banatului Montan până la finele acestui an.

„Prietenul nostru dintotdeauna (nu spun cuvinte mari), consemna cu ani în urmă Ştefania Matcovschi într-un articol din «Curierul cineastului amator», respectiv «Drumul către Ioan Mato», ne-a obişnuit să-l simţim mereu alături de noi în această atât de pasionantă lume a cineamatorilor care nu cedează nimic atunci când este vorba de prima lor patimă, filmul“. În alt extras din acelaşi articol, scrie că „La Reşiţa, mai mult decât în altă parte, am întâlnit montaje literare ilustrate cu film, tot datorită lui Ioan Mato, omul care ştie că nimic din ceea ce a fost frumos filmat nu trebuie irosit sau păstrat în arhivă, ci trebuie arătat oamenilor cu orice prilej“.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Reșița şi Muzeul Cineastului Amator.

JCS-A .G.