Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Banii de la modular, care nu se mai construiește, au tot rămas blocați în bugetul județului pentru că șeful Finanțelor cărășene a transmis că ei nu pot fi folosiți decât în a doua parte a anului. Consilierul Ioan Crina a cerut explicații, iar Consiliul Județean i le va solicita șefului de la Finanțe în scris!

În sfârșit, Caraș-Severinul a avut parte și de o ședință normală și civilizată de Consiliu Județean. Iar cele 9 puncte de pe ordinea de zi s-au bucurat de consens și de obiecții pertinente, expuse fără spectacol și circ. Și au lipsit doar 3 dintre aleși, mereu absenta Ionela Kovacs, Oana Cenan-Glăvan și Nicoleta Toader.

Consilierul Ioan Crina (PSD) a avut câteva intervenții notabile. Cea mai importantă dintre ele a fost legată de excedentul bugetar, unde județul își tot târâie pe hârtie sumele rămase de pe urma spitalului modular, care nu se va mai face, fără ca banii să poată fi folosiți. „Tot aud spunându-se că trebuie să stăm până la 1 iulie, că nu putem utiliza excedentul, nu înțeleg. Care e motivația?“, a întrebat Crina.

„Excedentul de la spitalul modular, cele 26 de milioane, așa ni s-a spus, am fost personal în audiență la dl Cozma (șeful Finanțelor cărășene – n.r.) și ni s-a spus că din păcate nu se poate utiliza acest excedent decât în semestrul II. Așa ni s-a spus. Am insistat și am spus că noi avem o mare nevoie!“, a explicat Romeo Dunca.

„Dar dl Cozma a spus, a dat vreo lege, un ordin ceva sau așa i se pare lui?, a cerut explicații mai departe consilierul Crina. Din moment ce noi avem o hotărâre de consiliu, că am dat una. A zis dl Cozma vreo lege ce ne împiedică, vreuna care ne obligă să nu putem modifica bugetul din semestrul I, în semestrul II. Dle președinte, dacă tot ne zic unii și alții și ascultăm, când zic ar trebui să ne motiveze. Este mult mai greu să aduci bani din trimestrul II sau III în trimestrul I, e greu, că de asta e eșalonarea, dar să renunți la ceva eu nu am mai pomenit! Vă tot aud spunând, dom`le, nu avem, nu avem. Păi n-ar trebui ei să motiveze și să spună? Că dacă începem la 1 iulie să facem plăți pentru studii, pentru DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție – n.r.), pentru nu știu ce, iar o să ne prindă toamna, iarna și iar n-o să facem nimic.“

„Aveți dreptate, o să le facem o adresă scrisă, a răspuns Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean. Din păcate avem constructorul care așteaptă exact semnarea unui act subsecvent și nu putem face, din păcate. Avem și front de lucru, și constructorul pregătit, și avem și bani. O să facem o adresă să ne lămurească scris, să ne explice de ce nu putem utiliza acest excedent. Cu atât mai mult cu cât avem și hotărâre, și contractul cu semnătura ministrului, cu rezilierea!“

Să sperăm că acest ciclu oficial al hârtiilor se va încheia, totuși, înainte de 1 iulie, pentru ca județul să-și poată urni proiectele pe cele 26 de milioane de lei care au rămas de la nemaiconstruitul modular.

JCS-A.M.