Caraş-Severin, Romania

Anul trecut a realizat 16 lucrări în cadrul acestei tabere. Are o capacitate creatoare extraordinară. În timp ce alţi artişi plastici lucrează poate săptămâni sau luni de zile la o creaţie, Gheorghe Stoica poate finaliza o creaţie chiar şi în două zile. Atunci, intră în lumea lui, o lume a culorilor şi a imaginaţiei, şi nimeni nu îl mai poate întrerupe din ceea ce face.

Sculptor şi pictor

Prima lui dragoste a fost sculptura, căreia i s-a dedicat în exclusivitate în perioada ’60 – ’65. „În sculptură sunt mai modern. În pictură tind să fiu mai clasic“, spune Stoica. Una din lucrările despre care îşi aminteşte cu plăcere este replica la „Coloana infinitului“ a lui Brâncuşi pe care a realizat-o în Anglia.

Expoziţii

Iar primul său tablou l-a vândut în anul ’57 cu 5000 de franci. Este unicul în lume care a realizat o expoziţie cu tema: „150 de ani de la naşterea lui Van Gogh“. Lucrările au fost expuse la Balş. Bucureştiul îi păstrează lucrarea plastică intitulată „Bătălia Stalingradului“. Iar în Franţa, la Cannes, are propria sală de expoziţie.

Diplome şi medalii

Clubul de la Cannes i-a înmânat lui Gheorghe Stoica cartea de membru de onoare. Stoica mai este membru al Clubului de la Nisa şi al Academiei Europene de Artă. Spune că apartenenţa la aceste cubluri de artă îi aduce mai multe satisfacţii decât distincţiile obţinute de-a lungul timpului. Iar premiile nu au fost puţine sau neînsemnate.

Gheorghe Stoica a câştigat Paleta de Aur în cadrul unei expoziţii franco-belgiene, despre care spune că este cel mai valoros premiu al său, a obţinut Globul de Aur la Paris şi Vulturul de Argint la Nisa, precum şi medalia de bronz a oraşului Nisa, în 2007.

Oana Copocean

[email protected]