Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Străduţa cu pricina se deschide exact pe vechile garaje ale celor de la Situaţii de Urgenţă, motiv pentru care, pentru locatarii ei, nopţile sunt de coşmar.

O familie de reşiţeni s-a plâns municipalităţii pentru o problemă mai puţin obişnuită. Oamenii locuiesc pe una dintre străzile pe care ies pompierii militari la intervenţii, inclusiv ambulanţele SMURD, astfel că la fiecare mişcare, sirenele le dau viaţa peste cap, mai ales că în ecuaţie este şi un copil mic.

„Probleme cu gălăgia de la sirenele pompierilor, noaptea, îşi intitulează, reşiţeanca, sesizarea. Tocmai a trecut o maşină de pompieri, SMURD, că ei au cele mai dese intervenţii, cu sirenele pornite, noaptea, la doi metri de geamul de la camera unde îmi doarme bebeluşul. E a nu ştiu câta oară! Iar șoferii de pe autospeciale nu au ce face, deoarece aşa au ordin de la inspectorul şef. Oare se poate schimba această situaţie, iar maşinile de pompieri să pornească sirenele la bulevardul mare, după ce trec de străduţa noastră mică, cu case foarte apropiate, pe ambele părţi? Este vorba despre strada Odobescu, apropiată de Unitatea de Pompieri. O stradă îngustă, unde poate circula cam o maşină şi jumatate. De asemenea, această stradă ar trebui să devină cu sens unic, deoarece e foarte periculoasă pentru copiii care se joacă afară. Maşinile circulă mereu, au viteză mare, chiar dacă nu ar trebui să depăşească 20 de kilometri pe oră. Toată Stavila trece pe această stradă pentru a merge spre Centru“, se plânge Simona Murariu, prin intermediul platformei domnuleprimar.ro.

Şi pentru că reclamaţia a ajuns la Primărie, la Poliţia Locală, aceasta a fost redirecţionată celor de la ISU. Iar răspunsul purtând semnătura inspectorului şef lt.col. Cristinel Coneru, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ al judeţului Caraş-Severin, nu s-a lăsat aşteptat. Din acesta spicuim: „La petiţia dumneavoastră, redirecţionată spre rezolvare, vă menţionăm faptul că activităţile desfăşurate de către echipajele inspectoratului nu exced cadrului legal ci, dimpotrivă, sunt executate întocmai prevederilor legale“. Şi urmează o înşiruire de prevederi legale, din care am putut reţine că maşinile de intervenţie, „pentru a avea prioritate de trecere (…) atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă, trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore“. De altfel, doar vehiculele care începlinesc această obligaţie „pot încălca regimul legal de viteză şi alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată“.

Şi cam cu ce-ar putea să ne deranjeze sirenele? Cu multe lumini colorate, intermitente, şi cu multe sunete, ele având, potrivit legislaţiei, diferite semnificaţii, care presupun diferite obligaţii pentru ceilalţi participanţi la trafic. Sărind însă peste ele, remarcăm încheierea punctată în răspunsul dat de şeful ISU: „Având în vedere aspectele pe care dumneavoastră le-aţi identificat – «O stradă îngustă, unde poate circula cam o maşină şi jumătate» –, se consideră o măsură necesară utilizarea mijloacelor speciale de avertizare luminoasă şi sonoră pe timpul deplasării la intervenţiile care, pentru noi, au caracter de urgenţă, indiferent de natura riscului produs“.

Să nu uităm, totuşi, că nici bătrânii Reşiţei nu-şi amintesc de vreun alt sediu al pompierilor, decât cel de acolo, de pe strada Castanilor, cu inerentele sirene care nu sună în zonă de azi, de ieri. Şi până la urmă discutăm de rigorile unei instituţii militarizate, unde ordinele nu se discută, ci se execută. Altfel, la fiecare colţ de stradă, am avea accidente cu vehicule de intervenţie care au circulat fără sirene. Şi atunci ghici cine ar fi de vină?