Cornici: Şi eu vreau dascăli buni! Dar pe cine trimit la Padina Matei? - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta se întreabă inspectorul şcolar general al judeţului, Marius Cornici, în urma ordinului ministrului Educaţiei, care prevede ca cei care au luat sub 5 la titularizare să fie traşi pe tuşă un an.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a anunţat sancţiuni pentru profesorii care nu au obţinut nota 5 la examenul de titularizare. Aceştia nu vor mai putea preda timp de 1 an în învăţământ, nici ca suplinitori, nici cu plata cu ora, începând cu anul şcolar 2019-2020. De aceste sancţiuni, nu vor scăpa nici candidaţii care au părăsit sala în timpul examenului de titularizare, aceştia probabil mizând pe nota obţinută anul trecut la acest examen. Conform unor prevederi legale, candidaţii care părăsesc sala pot merge pe continuitate la unităţile de învăţământ la care au predat în anul şcolar trecut.

Anul acesta, în Caraş-Severin, din totalul de 248 de candidaţi care au susţinut examenul de titularizare, 78 au obţinut note cuprinse între 1-4,99, în timp ce un număr de 69 de cadre didactice au părăsit sala. Pe raza judeţului, sunt aproximativ 418 unităţi de învăţământ care se vor confrunta din toamna acestui an cu o lipsă acută de cadre didactice.

„Personal, nu văd bine acest ordin. În Caraş-Severin avem 69 de profesori care au părăsit sala de examen la titularizare şi 78 care au luat note între 1 şi 4.99, deci aproape 150. Orele lor, dacă nu li se mai permite să predea un an, trebuie să le dai cuiva. Cui? Necalificaţilor? Ai o catedră, mai iei una, la un moment dat vor fi situaţii care se bat cap în cap cu Codul Muncii. Cei care au părăsit sala de examen, au făcut-o în baza unei legi care le-a permis acest lucru, ei au mers pe continuitate. Acum se schimbă regulile în timpul jocului şi nu sună bine. Sună frumos ca la catedră să fie numai dascăli buni, de note mari, însă asta este utopie. Iniţiativa doamnei ministru nu este una rea, dar tehnic ce facem, pentru că nu merge aşa. Sigur, nu este cazul Reşiţei, dar sunt multe şcoli în judeţ în care nu văd cum putem rezova lucrurile şi cine o să predea. Eu pe cine o să trimit la Padina Matei, de exemplu? Cred că se va reveni asupra ordinului, altfel va fi haos“, ne-a declarat Marius Cornici, inspectorul şcolar general al învăţământului cărăşean.

La nivel naţional, circa 8000 de cadre didactice nu au obţinut nota 5 la titularizare, iar 3960 s-au retras în timpul examenului.

Nicoleta Moraru