Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fiindcă nimic nu se compară cu „Mâncarea sănătoasă, mâncarea gustoasă de la noi de acasă“. Sub acest generic, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, în colaborare cu Școala Generală Nr. 7 Reșița, a organizat vineri o acţiune culturală împreună cu elevii clasei a II-a C.

Invitată cu produse tradiţionale din Valea Bistrei, prof. Ramona Bogdan a venit cu câţiva elevi de la Şcoala Generală din Zăvoi, îmbrăcaţi în costume populare, pentru o demonstraţie practică: „Mălaiul e făcut la Măru, prăjitura cu brânză dulce de vaci e făcută la Zăvoi, clătitele le-am făcut la Bucova, pentru că eu de-acolo sunt, pâinea cu împletitură a fost făcută de o colegă de la Măgura, pâinea şi sarea fiind elementele tradiţionale ale ospitalităţii româneşti. Brânza, urda şi caşul sunt de la Voislova. Practic, toate cadrele didactice de pe Valea Bistrei au contribuit la organizarea acestei mese“.

Un adevărat ospăţ, la care copiii au participat bucuroşi, mâncând sănătos, ca acasă, la bunica. Ei au fost iniţiaţi şi teoretic de dr. fil. Ada D.Cruceanu asupra importanţei gastronomiei tradiţionale, deşi copiilor nu le-au fost străine produsele: „Important este că bunicile şi probabil şi mamele fac, atât cât le permite timpul acasă, şi asemenea produse tradiţionale. Copiii trebuie să vadă exact cum se face fiecare produs şi să facă cu mâinile lor. La toate cele cinci produse au luat nota zece”.

Iniţiatorul şi coordonatorul proiectului, din partea CJCPCT, ref. Angelica Herac, a spus: „Noi considerăm că este necesar ca toţi copiii să ştie cât este de important să păstreze tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşeti, să le placă să fie români. Trebuie învăţaţi că nu este o ruşine să mănânci mălai, să-l prepari, fiindcă nu ne-am născut doar cu pâine şi cu pizza. Poţi să mănânci şi clătite, dar să le spui ca în Valea Almăjului, scoverzi. A vorbi în grai nu este o ruşine, dimpotrivă o mândrie, la fel cum este şi portul popular“.

Gazda demonstraţiei gastronomice a fost învăţătoarea Elena Mecheţi, care speră să colaboreze pe viitor cu colegii de la Zăvoi. Acțiunea se înscrie în proiectul „Tradiţii Românești/Educație prin cultură cu tineri și pentru tineri“, dedicat Centenarului.