În urmă cu patru ani, pe vremea în care medicul Ovidiu Fiţi conducea pentru prima dată spitalul din Moldova Nouă, s-a contractat o lucrare de reparare a acoperişului şi de renovare a unor spaţii interioare cu o firmă din Reşiţa. Valoarea lucrărilor contractate era de 340.000 de lei, numai că firma nu a primit decât 70.000 de lei.
Pentru diferenţă, spitalul a fost dat în judecată iar firma a obţinut o sentinţă judecătorească definitivă. Doar că asta nu a fost de folos prea mult, pentru că în 2010 nu au fost bani bugetaţi. Acum însă, spitalul are conturile blocate teoretic, practic celelalte plăţi nefiind afectate.
„Suntem la zi cu plata salariilor şi a celorlalte cheltuieli pe care le facem. Nu există nici o factură cu termenul de plată depăşit. Cât despre datoria pe care o înregistrăm faţă de firma de construcţii, lucrurile trebuie rezolvate cât de curând pentru că altfel chiar riscăm probleme serioase“, a spus pentru Jurnal CS Claudia Andraş, purtătorul de cuvânt al Spitalului Orăşenesc Moldova Nouă.
Astfel, este absolut necesar ca în proiectul de buget pe 2011 al spitalului să fie cuprinsă suma de 273.000 de lei cu destinaţie fixă către firma care a efectuat lucrările din 2007. Bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului se aprobă de ordonatorul de credite ierarhic superior, în acest caz Primăria Moldova Nouă, la propunerea managerului spitalului, după cum se arată în legea privind reforma sistemului sanitar.
Execuţia bugetului se urmăreşte pe secţii şi compartimente, fiind un indicator al contractului încheiat între manager şi şefii acestor structuri ai spitalului. Aşa că, există şanse ca în acest an firma să îşi primească banii.
„Este o situaţie complexă şi complicată, aşa cum sunt toate situaţiile în care nu se respectă termenele prevăzute de legislaţia în vigoare. Dacă banii nu vor fi bugetaţi în 2011, atunci există riscul ca Fiscul să ne «blocheze»“, a mai spus Claudia Andraş. În 2007, pentru lucrările de la spital au fost aduşi să muncească oameni din Anina care s-au bucurat că au avut această ocazie. Beneficiarii au fost mulţumiţi şi, pentru început, s-a plătit suma de 70.000 de lei.
Acum însă, societatea este aproape de prăbuşire din cauza acestei situaţii iar angajaţii spitalului stau cu teama că, dacă nu se găsesc resursele financiare necesare stingerii creanţelor, vor întâmpina probleme.
Anca Preda